Ministerie van Defensie


---


---

Laatste missie KDC-10 boven Afghanistan

27-03-2003

Het KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht dat vanaf de vliegbasis Manas in Kirgizië deelneemt aan operatie "Enduring Freedom", heeft woensdag (26 maart) haar laatste missie boven Afghanistan gevlogen. Het toestel wordt sinds oktober vorig jaar ingezet vanaf de Kirgizische vliegbases. In totaal heeft het sindsdien 78 missies gevlogen, waarbij 3.000.000 pond brandstof werd overgeheveld naar jachtvliegtuigen, maar ook naar Amerikaanse tankvliegtuigen. Vanaf 1 april wordt de Nederlandse KDC-10 alleen nog ingezet voor wekelijkse vluchten tussen Eindhoven en Manas, waarbij personeel en vracht worden getransporteerd. Tankervliegtuigen van de coalitie nemen de taak van de KDC-10 boven Afghanistan over.

Voor dat de KDC-10 in Manas was gestationeerd, was er al drie maanden lang een toestel geplaatst op een vliegbasis in Qatar. Vanaf beide locaties werden vliegtuigen die deelnamen aan operatie "Enduring Freedom" rond en boven Afghanistan tijdens de vlucht van brandstof voorzien. De verplaatsing van Qatar naar Manas was het gevolg van de stationering op die basis van een multi-nationaal F-16 detachement van Nederland, Denemarken en Noorwegen. Dit detachement van de zogenoemde "European Participating Air Forces" werd in oktober voor de duur van een half jaar gestationeerd in Manas voor operaties boven Afghanistan. Inmiddels is besloten de aanwezigheid van Nederlandse F-16's te verlengen, met betrekking tot de KDC-10 heeft de regering besloten de termijn van een half jaar niet te verlengen. De wekelijkse pendelvlucht van de KDC-10 thuisbasis Eindhoven naar Manas voor het transport van personeel en vracht blijft gehandhaafd.

De KDC-10 is een van de transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Afgezien van het transport van personeel of goederen is het toestel ook uitgerust voor het in de lucht bijtanken van andere vliegtuigen. De Koninklijke Luchtmacht beschikt over twee KDC-10's, die zijn ingedeeld bij het 334-Squadron op de vliegbasis Eindhoven.

Gerelateerde pagina's

* Strijd tegen het terrorisme

Deel: ' Laatste missie KDC-10 boven Afghanistan '
Lees ook