rijksvoorlichtingsdienst
06 september 2012 ­ 13:30
laatste vlucht lynx helikopter

defensie neemt op dinsdag 11 september afscheid van de lynx helikopter. na 36 operationele dienstjaren wordt de helikopter door de commandant luchtstrijdkrachten en commandant zeestrijdkrachten officieel uit dienst gesteld. de nh-90 neemt de maritieme, transport- en search and rescue (sar) taken van de lynx over.

de lynx helikopter kwam in 1976 in dienst bij de koninklijke marine. vanaf juli 2008 viel de lynx officieel onder het defensie helikopter commando. de helikopters werden zowel ingezet vanaf de wal als vanaf marineschepen. de aan wal gestationeerde helikopters voerden vanaf thuisbasis maritiem vliegkamp de kooy transportvluchten, opsporingstaken, reddingsacties en medische evacuaties uit. de aan boord gestationeerde helikopters fungeerden letterlijk als ogen voor de vloot. door verkenningsvluchten uit te voeren, vergroten helikopters het operatiegebied van een schip of vlootverband aanzienlijk.

sinds de indienstneming in november 1976 heeft de lynx vele malen haar belang bewezen. zowel in binnen- als buitenland. zo werd de lynx als boordhelikopter op een marineschip onder meer ingezet voor hulpverlening bij biloxi na orkaan katrina (2005), na de waternoodramp in suriname (2006) en in nicaragua na passage van orkaan felix (2007). ook opereerde de kist in liberia (2001), eritrea (2003), kosovo (1999) en in de perzische golf. ook in counterdrugsoperaties en antipiraterijmissies bewees de lynx meerdere malen haar grote belang. zo vervulde de lynx een belangrijke rol toen hr.ms. van speijk in 2008 het recordgewicht van 4.200 kg cocaïne onderschepte. maar ook in de bevrijding van het gekaapte duitse koopvaardijschip taipan (2010) vervulde de lynx een cruciale rol. in nederland heeft de lynx ruim 1.300 search and rescue vluchten uitgevoerd en heeft zij ondermeer humanitaire bijstand geleverd bij de watersnoodramp in limburg (1995). de lynx heeft sinds haar bestaan in totaal 160.000 vlieguren gevlogen, waarbij de oudste kist (1976) 8.000 vlieguren heeft geklokt.

de 20 nh-90 transporthelikopters die gefaseerd worden ingevoerd, zijn naar verwachting in 2015 volledig operationeel en nemen dan alle taken van de lynx over. momenteel vinden er operationele testen, opleidingen en evaluaties met de nieuwe helikopter plaats. tot die tijd neemt de ab-412 sar-helikopter, gestationeerd op vliegbasis leeuwarden, de sar taken bij dag over. de taak als boordhelikopter wordt in de antipiraterijmissie momenteel waargenomen door de cougar transporthelikopter en in de counterdrugsoperatie door een belgische alouette.

Deel: ' Laatste vlucht Lynx helikopter '


Lees ook