9 juli 1999
Persbijeenkomst 13 juli

Lancering NASA-telescoop Chandra met Nederlandse instrumenten

Op 20 juli 1999 zal de Space Shuttle vanaf het Kennedy Ruimtevaart Centrum zal de telescoop metingen verrichten aan röntgenstraling afkomstig uit de ruimte. De NWO-Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het wetenschappelijke instrumentarium van Chandra. De telescoop is de derde in een reeks van grote ruimte-observatoria van de NASA, na de Hubble-telescoop (zichtbaar licht) en de Compton Gamma-Ray telescoop. Een week voor de lancering zal er op 13 juli om 13.30 uur een persbijeenkomst bij SRON (Sorbonnelaan 2, De Uithof, Utrecht) plaatsvinden. Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

De röntgentelescoop Chandra zal veel scherpere afbeeldingen van röntgenbronnen kunnen maken en over een wijder bereik van golflengtes dan tot nu toe mogelijk was. Het instrument kan dan ook worden gezien als het röntgenequivalent van de Hubble-telescoop. Het observatorium zal ook gedetailleerde spectra leveren van vele verschillende objecten, variërend van de hete buitenlagen van sterren tot actieve kernen van melkwegstelsels diep in het heelal. Deze gegevens zullen onze kennis van de structuur en evolutie van het heelal verder verdiepen.
De telescoop van Chandra bestaat uit speciale cilindrische spiegels en heeft een ongekend scheidend vermogen van ongeveer een halve boogseconde. Aan boord bevinden zich ook twee camera's en twee typen transmissietralies, die de spectra van de hemelobjecten maken.
De door SRON voorgestelde transmissietralie, de Low Energy Transmission Grating (LETG) werd door NASA in 1984 geselecteerd. In een latere fase is het Max Planck Instituut in Garching als partner van SRON bij de ontwikkeling van de LETG betrokken. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) bouwde de draagstructuur van de traliemodules op basis van het ontwerp van SRON. Ook de Nederlandse industrie is ook betrokken bij Chandra; Fokker Space levert de zonnepanelen.
Op de persbijeenkomst op 13 juli zullen dr. A. Brinkman (principal investigator) en dr. F. Paerels (project scientist) korte presentaties geven over Chandra en de LETG. Ook zal er een demonstratie zijn van de werking van de door SRON ontwikkelde tralie-elementen en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Belangstellende mediavertegenwoordigers kunnen zich voor de persbijeenkomst aanmelden bij SRON (Margje Voeten), tel. 030 2538593, fax 030 2540860, e-mail M.M.Voeten@sron.nl. Er is een persmap met detailinformatie en illustratiemateriaal beschikbaar. Nadere informatie en andere Chandra-links vindt u ook op de SRON-internetsite www.sron.nl. Het NWO-Instituut SRON is gelegen aan Sorbonnelaan 2, 3584 CA Utrecht.

99-20e

Deel: ' Lancering NASA-telescoop Chandra '
Lees ook