Lancering Nederlands muzikantenplatform


Muzikanten managen eigen succes

UTRECHT, 20160930 -- Na onderzoek naar de behoeften van 15.000 muzikanten, twee jaar ontwikkelen en een testperiode met 300 early adaptors lanceert Indieplant op 1 oktober 2016 de Bétaversie van haar muzikantenplatform. Oprichter Jelto van Nieuwburg: “wij zijn het antwoord voor muzikanten met ambitie, maar zonder recorddeal.”

Om als muzikant succesvol te worden had je tot op heden twee mogelijkheden: je tekent een platencontract, of regelt alles zelf als independent. De eerste optie opent deuren maar kost rechten. De tweede optie waarborgt onafhankelijkheid maar vergt tijd, kennis en kunde. Met de lancering van het Nederlandse muzikantenplatform Indieplant bieden de makers een nieuwe formule voor muzikanten met ambitie.

15.000 muzikanten
Na research onder hun klantenbestand van ruim 15.000 muzikanten ontdekten de mensen achter Nederlands grootste online album producent, DeCDPerserij.nl, dat er behoefte is aan een alternatief op het traditionele label-versus-indie model. Het antwoord op deze vraag wordt op 1 oktober 2016 gelanceerd als de Bétaversie van Indieplant officieel live gaat. Op indieplant.com  werd een platform ontwikkeld voor en door muzikanten. Hier vinden zij de tools om hun succes zelf van A tot Z te managen.

Muziek maken, promoten en verkopen
Nog niet eerder was er in Nederland een platform waar de voorzieningen voor het maken, promoten en verkopen van muziek onder één (digitaal) dak samen werden gebracht. Indieplant is een ‘one stop shop’ voor muzikanten. Door producten en diensten hier laagdrempelig aan te bieden, streven de oprichters van Indieplant naar een democratisering van de muziekindustrie. Oprichter Jelto van Nieuwburg: “Indieplant is veel meer dan een online winkelcentrum voor muzikanten. Indieplant geeft muzikanten zelf de regie over het (succesvol) maken en verspreiden van muziek.”

[beschrijving]

Mogelijkheden en middelen
De middelen die Indieplant biedt zijn deels kosteloos. Leden die zich aanmelden op het platform kunnen met een gratis account een online portfolio -ofwel EPK- maken en kosteloos gebruikmaken van professionele software voor online boekingen. Naast gratis diensten voorziet Indieplant in tal van voorzieningen die je als opkomend muzikant nodig hebt. Het opnemen, produceren en distribueren van een album, het promoten, marketen, branden en pluggen van muziek, het regelen van optredens en het beschikbaar stellen van kennis en coaching behoren tot de mogelijkheden.

Begeleid doe-het-zelven
Hoewel de diensten afzonderlijk te verkrijgen zijn biedt Indieplant ook de mogelijkheid een traject te doorlopen om je muziek te kickstarten. Stapsgewijs neemt het platform muzikanten aan de hand om professioneel te ontwikkelen. Zo worden independent muzikanten begeleid alsof ze gemanaged worden door een label, terwijl ze onafhankelijkheid, inkomsten en rechten behouden.

Startup
Met de missie om niet alleen vóór, maar vooral mét muzikanten te werken, lanceert Indieplant haar platform in de Bètafase. Het platform is een startup waar met behulp van gebruikers mogelijkheden verder toegespitst worden op de behoeften van muzikanten. Van Nieuwburg: “Het platform is niet af, en als het goed is raakt dat het ook niet. Liever ontwikkelen we door, zodat we muzikanten steeds beter kunnen bedienen in het managen van hun  muzikale carrière.”

Animo uit muziekindustrie
Voorafgaand aan de lancering van Indieplant, blijkt er animo te zijn voor het concept. Indieplant ging recent een joint venture aan met het gerenommeerde muzikanten magazine Bandcoach en werkt samen met door de wol geverfde boekers, pluggers, managers en promotors. “Nog voordat we naar buiten traden werden we benaderd door partijen die onderdeel van Indieplant willen zijn”, aldus Van Nieuwburg. “Dat is voor ons weer een signaal dat de muziekindustrie toe is aan vernieuwing.”

300 early adaptors
Ook muzikanten zelf toonden al interesse. Gebruikers dienden zich aan nog voordat Indieplant officieel live gaat. Indieplant werd al ontdekt door ruim 300 actieve early adaptors. Artiesten die in de voorbereidingsfase onder Indieplant werkten zagen hun succes groeien (Indieplant Nederpopband Elders besteeg hitlijsten en menig podium). Van Nieuwburg: “ Met Indieplant beloven we muzikanten niet dat ze doorbreken. Maar wel werken we keihard om bij te dragen aan hun succes.”

Exit recorddeal?
Betekent een verbeterde positie van independent muzikanten dat het platencontract verleden tijd wordt? Volgens van Nieuwburg niet. Sterker nog, als muzikant met ambitie en potentie kun je in aanmerking komen voor een Publishing deal onder het Indieplant label. “Succesvolle muzikanten zullen altijd ondersteuning nodig hebben. Een recorddeal kan een prima oplossing zijn voor groeiende en grote artiesten. De manier waarop de zaken rond de muziek geregeld worden zijn wél aan verandering onderhevig. De industrie wordt opener en muzikanten krijgen meer vrijheid. Mede dankzij Indieplant.”      


Deel: ' Lancering Nederlands muzikantenplatform '
Lees ook