MARINA LIPNO/VHRM

Landal GreenParks opent eerste park in Tsjechië

Nederlandse ondernemers realiseren
eerste recreatieproject in Tsjechië

Landal GreenParks opent vakantiepark aan het Lipno Meer

Onlangs werd door Landal GreenParks het contract getekend voor het beheer en de verhuur van het eerste recreatiepark in Tsjechië, Marina Lipno. In het zuidwesten van Tsjechië wordt aan het Lipnomeer, op slechts 6 kilometer van de Oostenrijkse grens, een schitterend vakantiepark aangelegd, dat in de toekomst zeker een sterke economische impuls aan de regio zal geven. De lokale bevolking is dan ook zeer enthousiast over dit unieke Nederlandse project. Recreatiepark Marina Lipno is een initiatief van twee Nederlandse bedrijven, Architectenbureau Arnhem, verantwoordelijk voor het ontwerp van alle gebouwen en Boiten Raadgevende Ingenieurs dat tekende voor de complete infrastructuur. De Landal GreenParks organisatie, die in 1998 in alle parken een overall bezetting noteerde van rond de 80%, vergroot hiermee haar marktaandeel in de nog steeds groeiende recreatiemarkt. De belangstelling voor dit project van aspirant kopers en beleggers is enorm. De eerste fase zal in november 1999 worden opgeleverd.

Marina Lipno wordt een schitterend park met appartementen en woningen, direct aan het 40 km lange Lipno Meer in de prachtige ongerepte natuur van Tsjechië. Vlakbij het drielandenpunt met Duitsland en Oostenrijk op slechts 950 km afstand vanuit Midden Nederland. Steden als München, Praag en Wenen zijn op slechts twee uur afstand bereikbaar via een uitstekend wegennet.

Voor veel Nederlanders is het prachtige Lipno Meer geen onbekend terrein. Het is voor het grootste deel omringd door het Sumava natuurgebied, dat onderdeel uitmaakt van het Bohemer Woud. Het Sumava natuurgebied is nauwelijks bewoond, maar wel geheel toegankelijk voor wandelaars en mountainbikers. Het terrein is er heuvelachtig en ademt dezelfde sfeer als het gebied langs de Donau. Je vind er de Moldau rivier, bekend van de componist Bedrich Smetana, die voor schilderachtige landschappen en adembenemende vergezichten zorgt en helemaal doorloopt tot aan de hoofdstad Praag.

Zomer- èn Wintervakantie

Het Lipno Meer ligt op 720 meter hoogte en er heerst een landklimaat, waardoor het .s zomers aangenaam warm is en .s winters koud genoeg om het gebied absoluut sneeuwzeker te kunnen noemen. Het is dan ook de ideale omgeving voor zowel de zomervakantie als voor de wintersportvakantie.
.s Zomers kan er rond het meer gewandeld en gefietst worden en wat verderop is er veel te zien in stadjes als Cesky Krumlov en Cesky Budejovice, waar oorspronkelijk het Amerikaanse Budweisser Bier vandaan komt. Het leven is in Tsjechië overigens niet duur en wat is er leuker dan na een gezellig driegangendiner met overvloedige wijn maar zo.n 15 gulden per persoon te hoeven afrekenen? Op het meer zelf, dat ook als drinkwaterreservoir wordt gebruikt, is geen gemotoriseerde watersport toegestaan, maar je kunt er natuurlijk wel naar hartelust zeilen, surfen, roeien en vissen. Het water langs de stranden is vrij ondiep, waardoor ook kleine kinderen zorgeloos in het water kunnen spelen.
In de winter ligt er gedurende drie maanden sneeuw en de skiliften, op dit moment al vijf, beginnen direct achter het vakantiepark in aanbouw. De langste skilift is 800 meter en brengt je op ruim 1.000 meter hoogte voor een prachtige afdaling op een van de fraaie skipistes. Daarbij kan op het Lipno Meer, vlak voor de deur, probleemloos geschaatst worden want het ijs is er meestal wel een meter dik.

Compleet ingericht en vrij op naam

Het vakantiepark Marina Lipno mag voor Tsjechië zeker uniek genoemd worden. Er zijn woningen, appartementen en studio.s, die uiterst comfortabel worden ingericht en worden voorzien van een complete inventaris met beddegoed en linnengoed, zodat je alleen maar je eigen kleding hoeft mee te nemen. Er is al een compleet ingerichte studio voor f 98.000,= vrij op naam, zonder verdere kosten.

In de ronding van het Lipno Meer, waar het park wordt gebouwd is ook al begonnen met de aanleg van een jachthaven met 140 ligplaatsen. Verder komt er een surfpaviljoen, een zeilbotenverhuur en dankzij een elektrisch aangedreven kabelsysteem zal het toch mogelijk zijn om op het meer te waterskiën. Het vakantiepark zelf beschikt straks over gezellige winkeltjes, bars en restaurants, een subtropisch zwembad en een sporthal met tennis-, squash - en bowlingbanen. In de directe omgeving is een 18 holes golfbaan in aanleg.

Lage bouwkosten en toch Hollandse kwaliteit

Zowel het ontwerp als de materiaalkeuze en het bouwmanagement is Nederlands, waarbij de beste facetten van de Tsjechische en de Nederlandse manier van bouwen is gecombineerd. Het ontwerp van de gebouwen waarin de studio.s, appartementen en woningen worden ondergebracht is gebaseerd op de lokale architectuur, terwijl de kwaliteitseisen puur degelijk Hollands zijn gehouden. Door gebruik te maken van bouwmaterialen en bouwvakkers uit Tsjechië zelf zijn daarbij de bouwkosten aanmerkelijk lager dan in ons land. De financiering van een studio, appartement of vakantiewoning in Marina Lipno is ook fiscaal interessant. Indien namelijk uit de overwaarde van de eigen woning wordt gefinancierd, dan kan de rente van zo.n tweede hypotheek in Tsjechië worden verrekend met de opbrengsten uit verhuur, die onder de Tsjechische belastingregels vallen. De inkomstenbelasting in Tsjechië is overigens maar 15%. In totaal zijn er zo.n 9 fiscale voordelen, die aardig in de kosten meetellen. Bovendien is het nu ook zeker, dat Tsjechië over enkele jaren in de EEG zal komen, waardoor een forse waardestijging van onroerend goed mag worden verwacht. Aan de andere kant van de grens in Oostenrijk kost een vergelijkbaar appartement meer dan het dubbele en bovendien zijn deze nauwelijks meer te koop

Beheer en verhuur door Landal GreenParks

De vooruitzichten van het project Marina Lipno zijn zo goed, dat Landal GreenParks heeft besloten om de verhuur van dit project ter hand te nemen. In de catalogus van 2000 zal deze vakantiemogelijkheid dan ook al vermeld staan. Bij een beperkt eigen gebruik en verdere verhuur door Landal GreenParks is er een interessant rendement te behalen, want er zullen huurprijzen worden berekend die ook in de omringende landen gebruikelijk zijn. Overigens is er geen verhuurverplichting en kunt u als u dat wilt ook de enige bewoner van uw studio, appartement of vakantiewoning blijven; de waardestijging zal immers toch gewoon doorgaan.

In Amersfoort is de complete inrichting van een Marina Lipno appartement te bewonderen en kunt u uitgebreid kennismaken met de voordelen van het park. De belangstelling voor dit unieke project is overigens bijzonder groot, want van de 248 beschikbare studio.s, appartementen en woningen zijn er momenteel al 140 verkocht en worden er zo.n 80 koopcontracten binnenkort afgerond.

Afbeelding Marina Lipno op Internet : www.anp.nl/persupport

Deel: ' Landal GreenParks opent vakantiepark in Tsjechië '
Lees ook