Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 2 mei 2002

Landelijke architectuurplaquette geeft gebouwen afzender Bruno Ninaber van Eyben ontwerpt NAi plaquette

Net als mensen hebben gebouwen een ontstaansgeschiedenis, een vader en een moeder. Net als mensen hebben gebouwen een geboortejaar. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) introduceert in samenwerking met ontwerper Bruno Ninaber van Eyben een uniek product, waarmee op gebouwen in Nederland het bouwjaar en de naam van de architect wordt gezet. De NAi Plaquette wordt ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur op zaterdag 29 juni in het NAi ten doop gehouden.

afzender Het Nederlands Architectuurinstituut heeft het plan opgevat om gebouwen een afzender te geven. Hiertoe is een plaquette ontwikkeld die de naam van het gebouw, de architect, de opdrachtgever en aannemer en het bouwjaar vermeldt.
In samenwerking met industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben is uit dit idee een prachtig, duurzaam product ontstaan. De NAi plaquette voegt zich als autonoom element goed in een architectonische omgeving en is vanaf grote afstand herkenbaar. De typografie werd door Reynoud Homan verzorgd. Het project wordt ondersteund door de Vriendenvereniging van het NAi, de Vereniging Leliman. Opbrengsten uit de verkoop komen deels ten goede aan deze vereniging, die zich inzet om de belangstelling voor architectuur in Nederland te verhogen.

geen keurmerk De NAi plaquette is geen keurmerk, er is geen jury die beoordeelt welke gebouwen in aanmerking komen. De plaquette is voor elke partij die bij het bouwproces betrokken is te bestellen en zal slechts objectieve informatie verstrekken over wie, wat, wanneer gebouwd heeft. De plaquette vormt dan ook een prachtig cadeau ter afsluiting van de vaak zeer intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, ontwerper en bouwer.

De NAi plaquette is uiterst duurzaam. Hij wordt vervaardigd uit aluminium,
de teksten zijn gegoten in onverwoestbaar acrylaat en het geheel wordt met RVS bevestigingsmateriaal aan de gevel gemonteerd. De plaquette wordt in productie genomen door het bedrijf Centendo en is vanaf juli 2002 verkrijgbaar.

Ter gelegenheid van de landelijke Dag van de Architectuur, zal het eerste exemplaar van de plaquette op zaterdag 29 juni om 16 uur in het NAi feestelijk ten doop worden gehouden. Het eerste gebouw dat op die dag een plaquette krijgt is het markante gebouw van het NAi in Rotterdam, in 1993 gebouwd naar een ontwerp van architect Jo Coenen.

interesse Wij verwachten dat een veelvuldige toepassing van de plaquette, de interesse in de bebouwde omgeving om ons heen zal vergroten. Dit is voor alle partijen, zowel de makers als de gebruikers, interessant. Op termijn zullen gebouwen die van de NAi plaquette zijn voorzien, opgenomen worden in een informatiesysteem, waarin gezocht kan worden op onderwerp, architectennaam, aannemer, en dergelijke. Deze gegevens zullen terug te vinden zijn in zowel een handzaam boekje als op internet. Dit zal het toepassen van de NAi plaquette nog aantrekkelijker maken.

Het initiatief heeft ook buiten Nederland weerklank gevonden. Bijna parallel aan de introductie in Nederland zal de plaquette aan Duitse gevels te zien zijn. Het Deutsche Architektur Museum in Frankfurt am Main heeft het initiatief overgenomen en gebruikt hetzelfde ontwerp om ook in Duitsland het bewustzijn te bevorderen dat gebouwen een vader, een moeder en een geboortejaar hebben.

---

Voor meer informatie over het product kunt u contact opnemen met de producent Centendo (Dorothee Pape, telefoon 015 284 05 75, Fax 015 285 05 76)

Voor meer informatie over de presentatie op 28 juni kunt u contact opnemen met het NAi (Lidewij de Koekkoek, hoofd externe zaken NAi. Tel. 010-4401200. E-mail: info@nai.nl. Internet: www.nai.nl )
---

meer informatie Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Astrid Karbaat, Cornelis Krul, Lotte Haagsma), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.

---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: zaterdag, 4 mei 2002

Deel: ' Landelijke architectuurplaquette geeft gebouwen afzender '
Lees ook