Ingezonden persbericht


Utrecht, mei 2002

Persbericht

Veel aandacht voor natuur op het bedrijf

Landelijke Open Dagen bij de biologische boer

Op 22 en 23 juni organiseert Platform Biologica voor de vijfde keer de Landelijke Open Dagen bij de biologische boer. Iedereen is welkom om te komen Kijken en Proeven bij de 180 deelnemende land- en tuinbouwbedrijven. Natuur op het bedrijf staat dit jaar centraal. En de boeren organiseren er van alles bij: muziek, dieren-knuffelhoek, zelf aardbeien plukken, schapen drijven met Border Colly honden, pannenkoeken bakken, techniekshow van oude tractoren, en nog veel meer.

Biologische boeren en tuinders laten zien hoe ze werken, ze geven rondleidingen, ze vertellen waarom zij hebben gekozen voor de biologische landbouwmethode en ze laten producten proeven. Kinderen kunnen aan de slag met een kleurplaat of een speurtocht. Op sommige bedrijven kunnen ze ponyrijden, kunstkoemelken, lammetjes kijken, koeien schilderen, schminken, met een schepnetje het slootleven bewonderen, etc.

Dit jaar zal er speciale aandacht zijn voor natuur op het bedrijf. Veel biologische boeren zijn graag met natuur bezig op hun bedrijf en beschouwen het als een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsvoering (zie toelichting onder). Voorbeelden van wat er te zien is: kikkerpoelen, weidevogelbeheer, vleermuizenkelder, slootkantbeheer, kerkuilkast, bijzondere aandacht voor bodem en bodemleven, bijzondere flora en fauna, bloemrijke akkerranden en houtwallen. Sommigen hebben het bedrijfsnatuurplan ter inzage liggen.

Veel bedrijven liggen in de buurt van of aan een bestaande fietsroute. Soms zijn speciaal voor deze open dagen fietsroutes uitgezet langs verschillende bedrijven, bijvoorbeeld vier fietsroutes van Bureau Agro Eco in de Gelderse Vallei.

Voor informatie over de deelnemende bedrijven, de extra activiteiten, natuurmaatregelen en over welke fietsroutes er zijn kunt u vanaf eind mei kijken op www.platformbiologica.nl/evenementen. U kunt vanaf juni het programmaboekje aanvragen bij ons secretariaat, 030-2339970 of via E-mail info@platformbiologica.nl.

Ook het biologisch bedrijfsleven speelt in op de Open Dagen. De natuurvoedingswinkels organiseren in de weken rondom de Open Dagen de biologische feestweken met proeverijen en demonstraties en bieden een voordelig kennismakingspakket. Ecomel (Campina) kondigt op haar melkpakken van De Groene Koe en Zuiver Zuivel de Open Dagen aan. De Groene Weg, Odin en Udea verspreiden programmaboekjes aan hun klanten.

Meer informatie voor de redactie:

* Platform Biologica, Ellen Winkel of Ineke Oosting, 030-2339970
* Wij kunnen u op verzoek foto s sturen van de Open Dagen 2000 of 1999
* Wilt u een reportage maken van een deelnemend bedrijf of een interview houden met een boer of tuinder, dan kunnen wij u de gegevens van bedrijven doorgeven
* In veel provincies werken we voor de provinciale en regionale publiciteit samen met de provinciale milieufederaties, in Flevoland met het Centrum Biologische Landbouw en in Friesland met Soune Groun.
* Zie ook onze website, www.platformbiologica.nl. Hierop vindt u onder andere de EKO-Monitor (recente trends en marktontwikkelingen) en de Factsheet 'De invloed van biologische landbouw op natuur en milieu' Natuur op het biologisch bedrijf

Natuur is niet alleen leuk of mooi; voor de biologische boer of tuinder is natuur ook nuttig. Schadelijke insecten kun je namelijk onder de duim houden door ervoor te zorgen dat nuttige insecten en andere dieren zich thuis voelen. Zo kan een boer houtwallen of bloemstroken aanplanten. Hiermee nodigt hij lieveheersbeestjes, spinnen, egels, padden en vogels uit. En die eten dan de schadelijke insecten of slakken op.

Platform Biologica stimuleert natuurontwikkeling op biologische bedrijven. Middels het project "Agrarische natuur in de praktijk" zijn de afgelopen vier jaar natuurplannen opgesteld op ruim 100 biologische bedrijven. Op basis van die ervaringen is afgelopen half jaar een methodiek ontwikkeld, ANNA (Agrarische NatuurNorm Analyse). Dit is een doe-het-zelf-aanpak voor boeren om de aanwezige natuur en het beheer ervan in beeld te brengen en ideeën te krijgen voor verdere ontwikkeling. Zie ook ons persbericht hierover.

Meer informatie hierover bij Joost Guijt, 030-2339986.

Let ook op deze activiteiten:

Biologicadagen op de Floriade: Platform Biologica organiseert op elke laatste vrijdag van de maand op Terra Futura op de Floriade 'Biologicadagen'. Een Biologica-medewerker geeft uitleg over Terra Futura en over biologische landbouw in het algemeen. Dan volgt een speciaal thema met een inleiding, rondleiding of proeverij. Om 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 uur start er steeds een nieuwe ronde. Kijk op de website www.platformbiologica.nl/evenementen voor eventuele aanvullingen.

Safari op de biologische boerderij: Op 8 juni, van 13.00 uur tot 17.00 uur, organiseren Platform Biologica en NJN voor jongeren vanaf 12 jaar een ontdekkingstocht naar natuur op de biologische boerderij. Een rondleiding onder leiding van de boer en een NJN-gids bij 4 biologische boerderijen in Kallenkote (bij Steenwijk), Biezenmortel (bij Den Bosch), Amsterdam en Alphen aan de Rijn. Voor meer informatie, zie www.platformbiologica/evenementen

Deel: ' Landelijke Open Dagen bij de biologische boer '
Lees ook