VSNUDe universiteit: motor van de maatschappij

Op 13 februari presenteren de 14 Nederlandse universiteiten zich tijdens een landelijke publieksdag. Door zichtbaar te maken dat ze midden in de samenleving staan, willen de universiteiten hiermee tijdens de formatieperiode hun maatschappelijk en economisch belang onderstrepen. Onder het motto "De universiteit: motor van de maatschappij!" worden diverse lokale activiteiten georganiseerd, eindigend in een bijeenkomst in Den Haag. Daar zal Ed d'Hondt als voorzitter van de VSNU een symbolisch kunstwerk aanbieden aan demissionair minister van der Hoeven van OC&W.

Publieksdag universiteiten

Universiteiten staan midden in de samenleving. Onderzoekers en docenten zijn continu bezig met vragen die actueel en belangrijk zijn en met onderwerpen die iedere Nederlander aangaan. Kennis is de motor van onze samenleving en daarmee van onmisbaar belang voor de toekomst van Nederland. Zowel via het hoger onderwijs als via het onderzoek dragen universiteiten bij aan die kennis. Maar het is voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar wat die bijdrage is.

Lokale activiteiten >> meer informatie<<
Op donderdag 13 februari willen de universiteiten die bijdrage door middel van lokale activiteiten zichtbaar maken. Bijdragen op economisch terrein, gericht op de zorg of veiligheid of op technologische ontwikkeling passeren de revue. Per universiteit staat een recent onderzoek centraal. Ludieke activiteiten laten aan het grote publiek het maatschappelijk belang van dit onderzoek voor de samenleving zien, onder het motto: 'De universiteit: motor van de maatschappij!'. Zo zoemen universiteiten in op de mogelijkheden van nano-technologie, ontploffende vliegtuigcontainers, een vaccin tegen malaria, de relatie tussen struikelen en heupoperaties en nog veel meer. De activiteiten vinden plaats midden in de samenleving: op de markt, in het winkelcentrum, in het ziekenhuis, in de trein. Meer informatie over de diverse lokale activiteiten vindt u in dit draaiboek.

Centrale activiteit>> meer informatie<<
Om 15.30 uur verzamelen universitaire afgevaardigden (bestuurders, onderzoekers en studenten) en andere betrokkenen zich in de Rolzaal van de Ridderzaal in Den Haag. Om 16.00 uur zullen de lokale activiteiten onder de aandacht van demissionair minister van der Hoeven van OC&W worden gebracht en wordt haar de kennismotor, in de vorm van een kunstwerk van Marianne en Erwin van Schaijk, door de voorzitter van de VSNU aangeboden. Ook over de activiteiten in Den Haag is in dit draaiboek meer informatie te vinden.

Met deze activiteiten willen de universiteiten illustreren dat zij als motor van de kennissamenleving van groot belang zijn voor de toekomst van Nederland, in de hoop dat een volgend kabinet in haar beleid meer ruimte maakt voor hoger onderwijs en onderzoek.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VSNU-mediavoorlichting:
Boukje Keijzer, 030 - 2363850
of Esther Peters, 030 - 2363853

Deel: ' Landelijke publieksdag universiteiten '
Lees ook