Leiden, 7 oktober 2001

MECHANISCHE PECH KOST HO-PIN TUNG PODIUMPLAATSEN

KNAF Talent First-winnaar Ho-Pin Tung leek tijdens de twee afsluitende races van de Landis Formule Ford op weg naar evenzoveel podiumplaatsen. Mechanische pech gooide echter tot twee keer toe roet in het eten. "Ik heb dit weekeinde weer laten zien dat ik de snelheid heb. De techniek heeft mij genekt", aldus Ho-Pin.

Het seizoen van de Landis Formule Ford werd afgesloten met een dubbele race op Circuit Park Zandvoort. Tijdens de beide trainingen reed Ho-Pin Tung de vierde tijd, waarmee hij voor de beide races de vierde startpositie veiligstelde. De 18-jarige KNAF Talent First-winnaar was niet helemaal tevreden met zijn, op zich goede, trainingsresultaten. "De motor van mijn Mygale liep niet optimaal", vertelde hij. "In de beide trainingen kwam ik 0,2 tot 0,3 seconde tekort op de nummer twee. Twee startplaatsen op de eerste rij hadden er dus ingezeten."

In de eerste race, die op zaterdag werd verreden, maakte Ho-Pin Tung een prima start. Bij het ingaan van de tweede ronde lag hij al op de tweede plaats, achter de latere winnaar Stefan de Groot. Ho-Pin was in een fel gevecht gewikkeld met zijn teamgenoot Jaap van Lagen, Ferdinand Kool en Bas Schothorst. Ho-Pin hield zich aanvankelijk goed staande in de hevige strijd, na enkele ronde viel hij echter terug naar de uiteindelijke vijfde plaats. "De motor hield steeds meer in, ondanks dat mijn team Van Amersfoort Racing hard aan mijn auto had gewerkt. De computer van het motormanagement is onder meer uitgewisseld. Door mijn motorproblemen kwam ik onder meer op het rechte stuk snelheid tekort. Ik heb met mijn vijfde plaats het maximale eruit gehaald", vond Ho-Pin.

Bij de start van de tweede race schoof Ho-Pin Tung meteen door naar de derde plaats. Ook deze keer kon hij deze positie niet vasthouden. Ho-Pin Tung viel terug naar de uiteindelijke zesde plaats. "Ik had een goede start", blikte hij op zijn race terug. "Helaas liep de wegligging van mijn Mygale later terug, ik had veel last van onderstuur. In de bocht kon ik daardoor later gas geven dan anders, waardoor ik langzamer de bocht uitkwam en dus snelheid tekort kwam op de rechte stukken."

Ho-Pin Tung toonde zich teleurgesteld met zijn resultaten. "Ik heb mij dit weekeinde weer voor 100% gegeven, ik wilde de laatste races van het seizoen aansprekende resultaten neerzetten. Helaas is het niet gelukt doordat de techniek deze keer niet meewerkte."

Voor Ho-Pin Tung betekenen de Finaleraces nog niet de 'finale' van zijn autosportseizoen. "Ik neem over twee weken deel aan het Formule Ford Festival, het officieuze wereldkampioenschap", vertelde de KNAF Talent First-winnaar enthousiast. "Ik rijd daar samen met mijn teamgenoot Jaap van Lagen en mijn team Van Amersfoort Racing. Dat evenement is goed voor mijn leerproces."

Na afloop van het kampioenschap Landis Formule Ford blikte de 18-jarige KNAF Talent First-winnaar terug op zijn eerste raceseizoen. "Ik heb dit seizoen zowel in de kwalificaties als in de races laten zien dat ik met de top mee kan", aldus Ho-Pin. "Het hoogtepunt van het seizoen was mijn podiumplaats tijdens de Trophy of the Dunes. Helaas heb ik in de races daarna veel pech gehad, waardoor verdere podiumplaatsen uitbleven. Ereplaatsen hadden er zeker ingezeten, onder meer op Spa-Francorchamps waar ik de race vanaf pole position begon."

De goede prestaties van Ho-Pin Tung dateren alle uit de tweede helft van het seizoen. "Ik denk dat ik, achteraf gezien, te laat ben begonnen met de voorbereiding op het seizoen 2001. Mijn opvolger als KNAF Talent First-winnaar zal eerder aan de voorbereiding van zijn seizoen in de zeer competitieve Landis Formule Ford kunnen beginnen." Ho-Pin Tung is positief over zijn samenwerking dit seizoen met zijn team Van Amersfoort Racing. "Het is een professioneel team, waarbinnen ik een goede begeleiding krijg. In december ga ik, als onderdeel van het KNAF Talent First-traject, nog een keer een Formule 3 van het team testen. Ik kijk daar erg naar uit."

Jaap van Lagen, teamgenoot van Ho-Pin Tung, werd tweede in de beide races.

Uitslag eerste race Landis Formule Ford: 1. Stefan de Groot, 10 ronden in 17:56,155; 2. Jaap van Lagen, op 7,579; 3.Ferdinand Kool, op 7,678; 5. Ho-Pin Tung, op 12,289. Uitslag tweede race Landis Formule Ford: 1. Richard Goransson (S), 12 ronden in 21:34,094; 2. Jaap van Lagen, op 0,262; 3. Tristan te Pas, op 0,383; 6. Ho-Pin Tung, op 1,708. Eindstand Nederlands kampioenschap na acht races: 1. Stefan de Groot 140; 2. Jaap van Lagen 105; 3. Ferdinand Kool 104; 4. Ho-Pin Tung 84. Eindstand Benelux-kampioenschap na elf races: 1. Stefan de Groot 157, 2. Jaap van Lagen 139; 3. Tristan te Pas 107; 7. Ho-Pin Tung 60.
---

Deel: ' Landis Formule Ford pech kost Ho-Pin Tung podiumplaatsen '
Lees ook