rijksvoorlichtingsdienst
landmachtdag 'nieuwe stijl' brengt landmacht dichter bij maatschappij


landmachtdag 'nieuwe stijl' brengt landmacht dichter bij maatschappij


24 april 2014 - 15:23

de landmachtdag 2014 heeft meer interactie gebracht en een breder publiek bereikt. dat zijn de eerste conclusies rond deze speciale editie in het kader van het 200-jarig jubileum van de koninklijke landmacht. een kleine 6.000 militairen trokken 22 en 23 april nederland in om de samenleving de mogelijkheid te bieden zich een goed beeld van de landmacht te vormen. de bezoeken aan scholen en de regionale spreiding van activiteiten over tweehonderd locaties in combinatie met een 'solfie'-actie (een selfie samen met een militair) zorgde voor veel interactie, waaronder op social media. minister-president mark rutte bracht met een videoboodschap op facebook zijn felicitaties en waardering over aan de jarige landmacht en haar medewerkers. de minister van defensie bezocht diverse activiteiten in zwolle, osch en den haag. de commandant der strijdkrachten bracht samen met zijn 5.000ste facebook-liker en haar klas een bezoek aan de activiteiten in hilversum.

activiteiten die door het publiek enthousiast werden onthaald, zijn de flashmobs in den haag en leiden en de 'landmachtpleinen' in onder meer almere, hilversum, breda en venray. ook de activiteiten voor specifieke groepen, waaronder senioren en minder-validen, werden gewaardeerd. in het drentse nieuwlande 'heropende' oud-verzetsman max léons (92) een gerenoveerd onderduikershol uit de tweede wereldoorlog, waar hij met verzetsheld johannes post onderduikers opving. leons: "Belangrijker dan al het kapitaal in de wereld is vrijheid."

Commandant van de Koninklijke Landmacht, luitenant-generaal Mart de Kruif kijkt tevreden terug op de alternatieve invulling van de Landmachtdag. "In plaats van op één locatie de poorten open zetten en mensen uitnodigen, zijn we deze week naar de mensen toegegaan. Op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland. Om ons verhaal uit eerste hand te vertellen, want het werk van de landmachtmilitair gaat ergens over: vrede en vrijheid. Mijn mensen vonden het geweldig leuk om te doen en de positieve reacties van het publiek overtroffen mijn verwachtingen. Dat doet mij wat en daar wil ik iedereen voor bedanken."

Via social media klonken ook enkele teleurgestelde geluiden uit regio's waar de publieksactiviteiten minder dik bezaaid waren. Of de landmachtdagen volgende jaren in deze nieuwe vorm doorgaan, zal een evaluatie moeten uitwijzen.

Deel: ' Landmachtdag 'nieuwe stijl' brengt landmacht dichter bij maatschappij '
Lees ook