Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Laurus bespaart energie door intelligent beheer gebouwen

Amersfoort, 5 maart 2003 - Voedings- en levensmiddelenconcern Laurus heeft een begin gemaakt met intelligent gebouwenbeheer. Met uitgekiend energie-management wordt daardoor in korte tijd aanzienlijk bespaard op de energierekening van het concern. Om dit te realiseren heeft Laurus gekozen voor Smartest Buildings, een joint venture van Stork en Essent. Smartest Buildings adviseert, brengt expertise in en implementeert het energiemanagementsysteem. Met dit systeem wordt het energieverbruik van de locaties via internet gemonitord, beheerd en geoptimaliseerd. Laurus start dit project in 15 grotere supermarkten waar het project in korte tijd forse besparingen kan realiseren. De overige vestigingen kunnen daarna gefaseerd aan bod komen, waarmee het bedrijf een belangrijke besparing op energiekosten kan behalen.

Laurus zet met het project een eerste stap op weg naar concernbreed energiemanagement. Het bedrijf kiest voor Smartest Buildings vanwege de brede expertise op het gebied van decentraal energiebeheer, engineering & onderhoud en inkoopmanagement. De investering die Laurus doet voor het project wordt in circa zeven maanden terugverdiend, waarna de besparingen jaarlijks direct ten gunste komen van het bedrijfsresultaat.

Smartest Buildings BV heeft met 2002 een succesvol boekjaar afgesloten. Er werden ondermeer opdrachten uitgevoerd voor de Rijksgebouwendienst, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Universiteit Twente, ABP Vastgoed en KBB/Bijenkorf. In totaal ging het op de locaties van deze opdrachtgevers om enkele miljoenen vierkante meters bruto vloeroppervlak (BVO). Gemiddeld werd een aantoonbare kostenbesparing gerealiseerd van 10 tot 15 procent op energie en onderhoud. Verder werd in 2002 een vastgoedconcept voor energie uitgewerkt. Hiervoor sloot Smartest Buildings overeenkomsten voor strategische samenwerking met vastgoedbeheerders van Philips, Generali en AZL. Smartest Buildings heeft verder vanuit haar service op consultancygebied het afgelopen jaar geadviseerd bij de inkoop van meer dan 100 GWh elektriciteit en heeft vorig jaar voor enkele grote concerns de energiestrategie voor 2003-2004 geanalyseerd en vastgesteld.

De gezamenlijke energierekening van de huidige klanten van Smartest Buildings bedraagt EUR 225 miljoen, hetgeen een potentiële kostenbesparing op energie oplevert van EUR 20 à 30 miljoen.

Deel: ' Laurus bespaart energie door intelligent beheer gebouwen '
Lees ook