LAWAAIPROTEST UIT SOLIDARITEIT MET TURKEN IN ISTANBUL


Demonstratie zondag 16-6-2013 om 14:00 uur op Beursplein in Amsterdam

AMSTERDAM, 20130616 -- Hoewel er in Nederland en andere Europese landen weinig berichtgeving is over de rellen in Istanbul, is de situatie op dit moment uiterst zorgwekkend. Gisteren heeft Premier Erdogan, nadat er niet is ingegaan op zijn laatste waarschuwing, protestanten met harde hand uit het Gezi Park in Instanbul verjaagd. Daarbij is excessief geweld gebruikt en tevens zijn er schokkende verklaringen en foto’s van traangas dat de oproerpolitie zou gebruiken. Deze zouden ernstige brandwonden veroorzaken.

Vannacht liep de situatie compleet uit de hand, toen de oproerpolitie op bevel van Erdogan het Divan Hotel, waar artsen en vrijwilligers de demonstranten helpen en verzorgen, aanviel. Ook het German Hospital is daarbij aangevallen. Volgens eerste verklaringen van ooggetuigen zouden daarbij tientallen mensen ernstig gewond zijn geraakt.

Nederlandse Turken en sympathisanten willen hun landgenoten steunen door hen te laten weten dat zij het wèl waarderen dat zij hun stem laten horen, ook al is dat tegen de wil in van de Premier. In hun ogen is Turkije, net als Nederland, een mooi en veilig land waar je mag spreken als je het ergens niet mee eens bent. Zij protesteren vanmiddag om 14:00 uur op het Beursplein in Amsterdam, om hun broeders en zusters met veel lawaai te laten weten dat zij voor een geweldloze oplossing kiezen.

[Fotograaf onbekend: demonstraties Turkije 15-06-2013]


Achtergrond:

Op 31 mei was er een vreedzaam protest van Turken die het niet eens waren met het voornemen van Premier Erdogan om het Gezi Park in Istanbul, nabij het Taksimplein, om te veranderen tot een zoveelste winkelcentrum. De politie beantwoordde het vreedzaam protest door hen met excessief geweld uit het park te verdrijven. Vanaf dat moment gaan de demonstraties niet meer zozeer om het park, maar om het feit dat de Turkse burger niets te zeggen heeft onder het bewind van Erdogan, aldus enkele actievoerders. Vanaf dat moment zijn er hevige opstanden tegen Erdogan, die ervan wordt beschuldigd geen democratisch maar een dictatoriaal bewind te voeren.


Deel: ' Lawaaiprotest uit solidariteit met Turken in Istanbul '
Lees ook