Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-bericht

Rotterdam, 10 juli 2002

LBR doet aangifte van rassendiscriminatie winkeliers Wapenveld

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) onderneemt actie tegen een aantal winkeliers in Wapenveld. De betrokken winkeliers hebben borden geplaatst met de tekst 'Wij laten niet meer dan 1 asielzoeker per keer binnen' en '1 AZC-er tegelijk binnen'.

Met het plaatsen van deze borden maken de winkeliers onderscheid op grond van ras. De Hoge Raad heeft op 13 juni 2000 bepaald dat de term asielzoekers valt onder het begrip ras, zoals vermeldt in het Wetboek van Strafrecht.

Het LBR vindt de handelswijze van de betrokken winkeliers absoluut onaanvaardbaar. Juridisch is er voldoende reden voor vervolging, aldus het LBR. Zij baseert zich hierbij op artikel 137g en artikel 429quater Wetboek van Strafrecht, discriminatie vanuit beroep of bedrijf.

Van de initiatieven van de lokale overheid en de COA om de media en de Wapenveldse gemeenschap te informeren is het LBR op de hoogte. Ook van het geplande gesprek op donderdagmiddag met de desbetreffende winkeliers. Dit doet echter niets af aan de juridische stappen die het LBR gaat ondernemen. Los van de ontwikkelingen die volgen, wil het LBR een rechtelijke uitspraak over deze principiële kwestie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het LBR in Rotterdam. Telefoon: 010-2010201. U kunt vragen naar mr. Aranka Kellermann (ook bereikbaar op 06-12780922) en/of naar drs. Jeroen Visser, hoofd afdeling communicatie.

Zoekwoorden:

Deel: ' LBR doet aangifte van rassendiscriminatie winkeliers Wapenveld '
Lees ook