Internationaal Filmfestival van Vlaanderen


Winnaars Joseph Plateau Prijzen bekend
Le Fils Beste Belgische film van 2001-2002.
BRUSSEL (30 MAART 2003). Met drie Plateau Prijzen (van de vier nominaties) is de Belgische film Le Fils van de gebroeders Dardenne de grote winnaar van de jaarlijkse race voor de Joseph Plateau Prijzen voor de Belgische Film. De TV-serie Stille Waters werd door de bijna 5000 stemgerechtigden tot Beste TV-drama uitgeroepen. De Joseph Plateau Prijzen werden afgelopen zaterdag uitgereikt in de Brusselse Albert Hall in aanwezigheid van o.m. de Vlaamse Ministers Paul Van Grembergen en Dirk van Mechelen.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Joseph Plateau Prijzen waren er in twee categorieën ex aequo's. Zowel in de categorie Beste Actrice (Els Dottermans in Dorothée van den Berghes Meisje en Antje De Boeck in Dominique Standaerts Hop) als de categorie Beste Muziek (Vincent D'Hondt voor zijn score voor Hop en Daan voor Meisje) werden twee beeldjes uitgereikt.

De genomineerden voor deze Plateau Prijzen werden door 166 beroepsmensen aangeduid, evenwaardig verdeeld over de twee gemeenschappen. Zij hadden daarbij de keuze uit alle Belgische films die tussen 1 juli 2001 en 31 december 2002 hun Belgische première beleefden. De nominaties voor de categorie Beste Belgische kortfilm werden samengesteld door de verschillende Belgische festivals die in hun programmatie één of meerdere sectie(s) Belgische kortfilms presenteren.

De lijst van genomineerden kwam nadien terecht in de bus van zowat 5000 Belgische film- en TVprofessionelen en -critici. Zij hebben de uiteindelijke elf winnaars aangeduid.

PriceWaterhouseCoopers stond in voor de correcte begeleiding van de beide stembeurten.

De twaalfde prijs, de Prijs van het Publiek, werd dit jaar opnieuw bepaald op basis van de grootste box office in België en ging naar Jan Verheyen's ALIAS.

De organisatie van de Joseph Plateau Prijzen voor de Belgische Film heeft dit jaar een grondige reorganisatie ondergaan. De uitreiking was opnieuw een initiatief van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent, maar was dit keer geen onderdeel van het festival maar een apart event. Om het Belgische karakter van het evenement te onderstrepen, werden de prijzen trouwens in Brussel uitgereikt.

"Hiermee wilden we een duidelijker onderscheid maken tussen de prijzen voor de Belgische film en de festival competitieprijzen ('Impact van de muziek op film')", aldus Jacques Dubrulle, secretaris-generaal van het festival.

"We zijn bijzonder verheugd voor het eerst ook te hebben kunnen rekenen op de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, de VRT-TV1 en RTBF. Ook SABAM ondersteunt opnieuw het project en geeft de Joseph Plateau Prijs voor Beste Regisseur."

De Vlaamse Gemeenschap ondersteunt de uitreiking van de Joseph Plateau Prijzen in het kader van haar globale steun aan het Filmfestival van Gent.

De winnaars zijn:

Beste Belgische Film 2001-2002

· Le Fils (van Luc & Jean-Pierre Dardenne)
Beste Belgische Regisseur 2001-2002
SABAM-prijs

· Luc & Jean-Pierre Dardenne (voor Le Fils)
Beste Belgische Actrice 2001-2002

· Antje De Boeck (voor Hop)

· Els Dottermans (voor Meisje)

Beste Belgische Acteur 2001-2002

· Olivier Gourmet (voor Le Fils & Une Part de Ciel)
Beste Belgische Componist 2001-2002

· Daan (voor Meisje)

· Vincent D'Hondt (voor Hop)

Beste Belgische Scenarist 2001-2002

· Danis Tanovic (voor No Man's Land)

Beste Belgische Kortfilm 2001-2002

· Snapshot (van Jakob Verbruggen)

Beste Belgische Documentaire 2001-2002

· Iran Sous Le Voile Des Apparences (van Thierry Michel)
Beste Belgische TV Drama 2001-2002

· Stille Waters

Beste Belgische TV Acteur 2001-2002

· Jan Decleir (voor Stille Waters)

Beste Belgische TV Actrice 2001-2002

· Antje De Boeck (voor Stille Waters)

Joseph Plateau Box Office Prijs 2001-2002

· Alias (van Jan Verheyen)

De Joseph Plateau Prijzen zijn een initiatief van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent In samenwerking met VAF, VRT-TV1 & SABAM.

Tel: (+32)92428060 - E-mail: info@filmfestival.be -- website: www.filmfestival.be Adres: Leeuwstraat 40b, 9000 Gent - Belgium

Zoekwoorden:

Deel: ' Le Fils Beste Belgische film van 2001-2002 '
Lees ook