Leerkrachten kunnen alles leren over pesten van de apen


Workshop voor leerkrachten en boekpresentatie Pestkop-Apenkop in Apenheul

APELDOORN, 20120918 -- Pesten op school is een ernstig probleem, maar niemand lijkt er de oplossing voor te hebben. Daarom is het volgens de trainers van Apemanagement tijd voor een benadering vanuit een ander perspectief en dus tijd voor een training in Apenheul. Pestgedrag zien we ook bij apen en het blijkt een sterk natuurlijke basis en functie te hebben. Daarom komt Apemanagement met een workshop speciaal voor leerkrachten en het boek Pestkop-Apenkop. Het gedrag van de apen in Apenheul helpen deelnemers om op een andere manier naar pesten te kijken en misschien een opening te bieden voor nieuwe oplossingen.

Honderden kinderen kunnen niet naar school omdat ouders en school het pesten niet kunnen stoppen. Mensen houden levenslange trauma’s over aan het pesten op school. Onder jongeren is het een reden voor zelfmoord en in het bedrijfsleven lopen de kosten van het pesten in de miljarden op jaarbasis. Des te verwonderlijker is het dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar oorzaken van pesten bij mensen. Dit onderzoek is wel gedaan bij apen.

Reden genoeg om op elke mogelijke manier te kijken hoe je pestgedrag kunt verminderen en beïnvloeden.

Vanaf september bieden Apemanagement en Apenheul samen workshops aan voor leerkrachten waarin ze op een andere manier leren kijken naar pesten maar ook kritisch kijken naar hun eigen rol en gedrag. Tijdens de workshop worden de apen geobserveerd en ontdekken leerkrachten op welke wijze kennis en ervaringen uit de biologie en dierentuinen kunnen bijdragen aan de aanpak van het pesten op school.

In het boek “Pestkop-Apenkop, wat apen ons leren over pesten op het schoolplein”, dat tegelijkertijd verschijnt, geven bioloog Patrick van Veen (schrijver van o.a. “Help, mijn baas is een aap!”en “Dierbare Collega’s”) en diermanager Sarah Mutsaers een kritische kijk op de huidige aanpak van pesten op scholen. Ze stellen de rol van de omstanders zoals ouders en leerkrachten ter discussie. Maar ze geven ook antwoord op vragen zoals: “is pesten natuurlijk gedrag?”, “hoe voorkomen apen escalaties van pesten?” en “hoe kunnen we pestgedrag beïnvloeden?”. 

Op woensdag 26 september 2012 organiseert Apemanagement samen met Apenheul de pilotworkshop voor leerkrachten. Aanvang is om 14.00 uur. Aanmelden kan via info@apemanagement.nl, meer informatie is te vinden op www.apemanagement.nl. Deze complete middag, inclusief workshop, entree Apenheul, rondleiding en boek, wordt eenmalig aangeboden voor € 15,-. Deze dag vormt de start van de nieuwe workshop “Pestkop Apenkop” die Apenheul in samenwerking met Apemanagement aanbiedt voor groepen.

Zie ook: BBC News - Animal behaviour in the boardroom

Deel: ' Leerkrachten kunnen alles leren over pesten van de apen '
Lees ook