Politiebericht Friesland: Friesland 1-08-2001
Politieberichten van 31/7 (13.00 uur) t/m 1/8 (07.00 uur)

Leeuwarden: zedenzaak
Op maandag 11 juni werd aangifte gedaan van openbare schennis in de Zeeheldenbuurt. Een 14-jarige jongen zou aldaar zijn geslachtdeel hebben getoond. Dit gaf onrust in de buurt en resulteerde er onder anderen in dat er vernielingen werden gepleegd (autobrand/ leksteken van autobanden), alsmede het bekladden van een woning. Naar aanleiding van de openbare schennis en de daarmee gepaard gaande vernielingen, werd op maandag 18 juni een grootschalig buurtonderzoek gehouden, waarbij enkele tientallen bewoners uit de wijk werden gehoord. Tijdens het onderzoek werden in totaal 6 verdachten aan het bureau uitgenodigd. Zij werden gehoord en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De verdachten zijn allen na verhoor weer in vrijheid gesteld.
Gedurende de eerste week van het onderzoek naar de openbare schennis zijn de ouders van de verdachte jongen hun woning uitgevlucht. Na het onderzoek kwamen zij terug.
Op dinsdag 10 juli werd bij het team dat nog steeds bezig was met deze zaak, aangifte gedaan tegen een echtpaar dat zij betrokken zouden zijn bij seksuele misdrijven. De man, 52 jaar en de vrouw 43 jaar, beiden uit Leeuwarden, werden diezelfde dag nog aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau en ingesloten.10 kinderen in de leeftijd van 2 ½ tot 15 jaar werden het slachtoffer. Tijdens het onderzoek zijn de afgelopen weken nog twee mannen, 42 en 40 jaar en twee vrouwen, 39 en 44 jaar, allen uit Leeuwarden aangehouden. De mannen van 52 en 40 jaar en de vrouwen van 43 en 39 jaar, zitten op dit moment nog vast. De andere verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. In verband met deze zaak is een scenarioteam van hulpverleners zedenzaken en voorkoming maatschappelijke onrust in het leven geroepen. Dit team bestaat uit o.a. een vertrouwensarts, slachtofferhulp, medewerkers van het steunpunt seksueel geweld, G.G.D. en S.P.D. De politie is nog volop met het onderzoek bezig en werkt met 6 rechercheurs aan deze zaak.

Woudsend: inbraak woning
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een woning aan de Indyksterleane. De bewoners lagen boven te slapen. Vermoedelijk heeft men gebruik gemaakt van een valse sleutel om de woning binnen te komen, De gehele beneden verdieping werd doorzocht. Uit de woning werden een gsm, een verrekijker en wat kleingeld weggenomen. De bewoner, 72 jaar, heeft aangifte gedaan.

Hindeloopen: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Havenkade. Het rechter portier werd opengebroken. Uit de auto werden een radio/cd-speler en de hoedenplank met 4 speakers weggenomen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Hindeloopen, heeft aangifte gedaan.

Noordwolde: lastige jongeman
Dinsdag omstreeks 15.15 uur meldde de badmeester, een 55-jarige inwoner van Wolvega, dat zich in het zwembad `De Dobbe` aan de Elsweg een lastige jongeman bevond, die niet wenste te vertrekken. De jongeman hield zich niet aan de regels. Hij had o.a. vuilnis op de grond gegooid en bleef steeds op de duikplank staan, terwijl andere mensen daar ook gebruik van wilden maken. Toen de politie ter plaatse kwam dook hij demonstratief in het water. Uiteindelijk kwam hij uit het water, doch wilde, ondanks dat er twee keer gevorderd was, het zwembad niet verlaten. De jongeman, een 16-jarige inwoner van Den Haag, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Workum: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 16.15 uur reed een 22-jarige inwoonster van Deventer met haar personenauto over de Suderseleane in de richting van het Sylspaed. De bestuurster reed met hoge snelheid en in een bocht van de weg kon zij de auto niet onder controle houden, vloog over de kop en kwam vervolgens in de sloot naast de weg terecht. De bestuurster en inzittende, een 11-jarige jongen uit Kampen, werden door omstanders uit de auto gehaald. Beiden zijn met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De auto werd totaal vernield.

Leeuwarden: lugubere vondst
Dinsdag omstreeks 17.15 uur zag een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden iets in het water van de Emmakade ter hoogte van de Johan Willem Frisoweg drijven. De vondst uit het water gevist. Het bleek te gaan om waarschijnlijk een paar longen. Kon niet worden vastgesteld of deze van een mens dan wel van een dier waren. De longen overgebracht naar het MCL-Zuid. In het MCL kon men deze duidelijkheid ook niet direct geven. Men zal de longen onderzoeken.

Langedijke: onder invloed
Dinsdag omstreeks 19.45 uur werd op de Iegepoeledijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Jubbega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 765 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: diefstal boot
Dinsdag tussen 12.00 en 13.00 uur werd een rubberbootje gestolen, dat lag afgemeerd in het water langs de Atalanta. De eigenaar van de boot, een 35-jarige inwoner van Sneek, ging zelf op onderzoek uit en zag in de Willem Santemastraat de verdachte lopen met zijn boot. Hij hield de verdachte, een 17-jarige inwoner van Sneek aan en droeg hem over aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en de boot ging retour eigenaar. Tegen de verdachte is proces-verbaal op gemaakt en hij is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Hindeloopen: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.10 uur werd op de Oosterdijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Deurne, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 420 ug/l. Hij kreeg en rijverbod voor 4 uren.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Dinsdag omstreeks 23.45 uur kwam er een melding binnen dat er een ruit was ingegooid bij een automatiek aan de Nieuwestad. Ter plaatse bleek dat de ruit was ingeslagen. Door deze vernielde ruit was de verdachte naar binnengekropen. In het pand werd de verdachte, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangetroffen. De man zat zich op dat moment te goed te doen aan etenswaren uit de zaak. De kassa was door hem vernield. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte is ingesloten. Een 52-jarige inwoner van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak woning
Tussen dinsdag 15.00 uur en woensdag 01.20 uur werd ingebroken in een woning aan de Liaukemastraat. Waarschijnlijk is men de woning binnengekomen door de `flippermethode`. De voordeur zat niet op het nachtslot. Uit de woning werden een videorecorder en een zilveren schakelketting weggenomen. De bewoonster, een 33-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Dinsdag omstreeks 23.50 uur werd in een woning aan de Auke Stellingwerfstraat een man mishandeld. De man, een 34-jarige inwoner van Meppel, was met kennissen, man 38 jaar en vrouw 33 jaar, uitgeweest. In een horecagelegenheid in de stad hadden zij ruzie gekregen met een onbekende man. Hierbij waren over en weer klappen gevallen. Na de ruzie was hij samen met zijn kennissen naar huis gegaan. Alle drie waren onder invloed van alcohol. Toen zij net thuis waren werd er aangebeld en kwamen een aantal mannen de woning binnen. Het slachtoffer kreeg toen, volgens zijn zeggen, twee klappen met een soort hakbijltje. Hierdoor liep hij verwondingen op aan zijn hoofd. Daar hij probeerde de slagen af te weren, liep hij ook verwondingen op aan zijn handen. De vrouw werd niet geslagen. De andere man was op dat moment niet aanwezig. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL. Na behandeling kon het slachtoffer weer naar huis. Hij heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Abbega: aantreffen gestolen auto`s
Woensdag omstreeks 03.15 uur kwam er een melding binnen dat bij een aanrijding op de Pikesyl onder Abbega twee auto`s te water waren geraakt en dat na de aanrijding een derde auto was weggereden. De auto`s in de sloot aangetroffen. Daar het vermoeden bestond dat er nog mensen in de wagens zouden zitten, werden ook de duikers van de brandweer gewaarschuwd en een ambulance ter plaatse gestuurd. Er werden geen personen aangetroffen. De auto`s, een Opel Tigra en een Audi bleken kort daarvoor gestolen te zijn bij een garagebedrijf uit Oudega, gemeente Wymbritseradiel. De eigenaar van het garagebedrijf een 36-jarige inwoner van Oudega heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

Deel: ' Leeuwardens echtpaar verdacht van ontucht met 10 kinderen '
Lees ook