Leeuwendans & drakendans in Chinatown-Amsterdam

Datum: 2 januari 1999

Zaterdag 2 januari 1999 zal wederom het nieuwe jaar op traditionele wijze worden ingeluid door de Xang Bing Xin Liu He Men Wu Shu Federatie in Chinatown-Amsterdam.

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt naast de LEEUWENDANS ook de DRAKENDANS uitgevoerd.

Start is om ± 10.30 bij toko Dun Yong in de Stormsteeg 9 (zijsteeg van de Gelders Kade) en zal via Gelderse Kade, Nieuwmarkt, Damrak en Warmoestraat eindigen omstreeks 17.00 uur.

Vanaf 1977 wordt deze Chinese traditie in ere gehouden bij de Chinese winkeliers in de Amsterdamse binnenstad.

Wat houdt Chinese leeuwen- en Drakendans in? Het doel is het verjagen van oude geesten en het brengen/afroepen van geluk aan de winkelier in het nieuwe jaar. Dit gebeurt volgens vastomlijnde regels waaraan zowel de bespelers van Leeuw en Draak als de winkelier zich dienen te houden.

De Draak wordt gespeeld door een team van 10 spelers (totale lengte ruim 10 meter!) terwijl de Leeuw door twee personen wordt gespeeld. De draak is een mythologisch dier en werd gebruikt om de oogst te beschermen. De draaiende, acrobatische bewegingen van de bespelers symboliseren het slaan van de staart op het water van de oceaan, golven rijzen naar de wolken, regen valt neer op de akkers en zorgt voor vruchtbare grond.

De Leeuw wordt gespeeld door twee personen, één persoon bedient de kop en de ander volgt als staart. Door middel van vastomlijnde choreografie dient de leeuw een krop sla of andere groente te bemachtigen. De winkelier op zijn beurt tracht de Leeuw te testen door middel van een moeilijkheidsgraad in te bouwen. Dit kan bv. door het bouwen van een stellage waaraan de krop sla is bevestigd of door middel van het plaatsen van voorwerpen bij de voordeur. Deze voorwerpen symboliseren bv. een slang, krab of ander dieren.

Een andere belangrijke speler tijdens het ritueel is de Boeddha. De Leeuw wordt op speelse manier uitgedaagd door de Boeddha en geleid naar de plek waar het offer (-sla of andere groente) zich bevindt.

Dit alles vindt plaats onder het maken van veel geluid (trommel, gong en bekkens) en natuurlijk heel veel Chinees vuurwerk!!!

Zoals ieder jaar zorgt deze combinatie voor een spectaculaire happening.

Kong Hey Fat Choy

Organisatie: Xang Bing Xin Liu He Men federatie

adres: Kringloop 45

woonplaats: Amstelveen

Telefoon: 020-3452446

Deel: ' Leeuwendans & drakendans in Chinatown-Amsterdam '
Lees ook