Universiteit Twente


00/15 15 februari 2000

Legionella geconstateerd in douchevoorziening UT

Bij een onderzoek in opdracht van de UT heeft de Waterleiding Maatschappij Overijssel de legionella bacterie aangetroffen in douchevoorzieningen van het Sportcentrum en binnenbad van de universiteit. Uit voorzorg zullen gedurende veertien dagen voor gebruikers van de sportfaciliteiten noodvoorzieningen worden getroffen wat betreft douche-accommodatie. In deze periode wordt de bacterie uit het waterleidingsysteem verwijderd en worden technische maatregelen getroffen om de douchevoorzieningen weer veilig open te stellen. Tot nu toe zijn er binnen de UT of bij huisartsen in de regio geen patiënten gesignaleerd met klachten die verband kunnen houden met de legionella besmetting, ook wel aangeduid als de 'veteranenziekte'.

Aanwezigheid van de legionella bacterie in openbare gebruiksruimtes van de universiteit is nog niet eerder geconstateerd. De UT laat dit onderzoek jaarlijks uitvoeren door de provinciale waterleidingmaatschappij; sinds kort vindt het onderzoek tweemaal per jaar plaats. De incubatietijd van de legionella bacterie is circa 10 dagen: dat is de tijd waarin symptomen van een eventuele besmetting zich kunnen ontwikkelen en manifesteren. Gebruikers van het Sportcentrum op de UT, waaronder veel mensen van buiten de universiteit, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts als men klachten meent te hebben die verband houden met de 'veteranenziekte'.

Alle huisartsen en de GGD in de regio Twente zijn inmiddels via de universiteit op de hoogte gesteld. Meer informatie over de aard en risico's van de legionella besmetting is via de GGD in Almelo verkrijgbaar (tel. (0546) 536868) of via de GGD Infobank op Internet : www.ggd.nl/ggdinfo/legionella.htm. Medewerkers en studenten kunnen voor nadere inlichtingen ook terecht bij de Arbodienst van de universiteit (telefoon: (053) 489 8030) of hun eigen huisarts.

Contactpersoon voor nadere informatie namens de Universiteit Twente is Marcel Kummel (woordvoerder CvB), dienst Communicatie en Transfer, telefoon: (053) 4894076. Mobiel nr.: 06-53 72 19 55.

© Universiteit Twente 1999

Deel: ' Legionella in douchevoorziening Universiteit Twente '
Lees ook