Legionellapreventie in Nederland faalt


Programma TVVL ST-symposium Nijmegen op 26 maart a.s. uitgebreid met discussie over falende legionellapreventie met o.a. Paulus Jansen, lid Tweede Kamer namens de SP

NIJMEGEN, 20090309 -- Het AVRO Radio-1 gezondheidsprogramma `De Praktijk' heeft in een vijfdelige serie de balans opgemaakt, tien jaar na de Legionellaramp in Bovenkarspel. De programmamakers concluderen hierin dat de legionellapreventie in Nederland faalt. De radioserie heeft in de installatiesector veel losgemaakt. Het gaat daarbij niet zo zeer om de juistheid van de genoemde cijfers, wel over het feit dat er zo'n slecht beeld bestaat over de installatiesector. Wat gaat of kan de installatiesector daaraan op korte en langere termijn doen? TVVL organiseert daarom op 26 maart 2009 in Nijmegen het symposium "Andere aanpak risico's volksgezondheid" dat is uitgebreid met discussie over falende legionellapreventie. Paulus Jansen, lid Tweede Kamer namens de SP, is n van de sprekers.

Vanuit Uneto-VNI, TVVL en ISSO is het ''Actieplan Veilige Leidingwaterinstallaties'' in augustus 2007 in gang gezet en in december 2008 afgerond. Op 2 april worden de resultaten (van de 10 activiteiten) aangeboden aan minister Cramer. De architecten, adviesbureaus en de installatiebedrijven zijn aan zet om de producten die voortgekomen zijn uit het actieplan zo snel mogelijk in de praktijk op te pakken en toe te passen. Hoe gaan ze dat doen? Is het werkelijk nodig om, zoals door Paulus Jansen, lid Tweede Kamer voor de SP, in het radioprogramma (en eerder in een overleg van de Tweede Kamer met minister Cramer) is voorgesteld, de controles op papier van kwaliteitssystemen te verschuiven naar controles in de praktijk en direct bekeuringen uit te delen als er iets niet in orde is? Paulus Jansen komt zijn voorstel zelf toelichten tijdens de discussie "Legionellapreventie faalt, hoe nu verder?" onder leiding van ir. Koos Mast van Smits van Burgst BV.

Overige onderwerpen tijdens het symposium "Andere aanpak risico's volksgezondheid" zijn: hotspotsvrij ontwerpen, toepassen van alternatieve technieken voor legionellapreventie in leidingwater, beheer en onderhoud van collectieve leidingwaterinstallaties, leidingwaterinstallaties in woontorens en standleidingmodel proRiool voor woontorens. Ook overhandigt de heer Will Scheffer (TVVL/ Uneto-VNI) twee rapporten "Leidingwaterinstallaties in woontorens" en "Standleidingmodel proRiool" aan de heer Ruud Jacobs, voorzitter van de Stuurgroep van het Nationaal Conventant Hoogbouw en lid van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam N.V.

Informatie en aanmelden
Kijk voor het aangepaste programma op www.tvvl.nl. Genteresseerden kunnen zich aanmelden via www.tvvl.nl. Het symposium vindt plaats in Congrescentrum Triavium, Delta zaal Van Rosenburgweg 2 (6537 TM) te Nijmegen.

TVVL
TVVL is de Nederlandse technische vereniging voor installaties in gebouwen en bestaat sinds 1959. TVVL is n van de belangrijkste kennisplatforms op het gebied van utiliteitsbouw en installatietechniek en telt circa 1200 persoonlijke leden en 500 bedrijfsleden. TVVL bundelt kennis en ervaring uit de verschillende vakgebieden verspreidt deze, ook internationaal, en stelt deze ter discussie.


Deel: ' Legionellapreventie in Nederland faalt '
Lees ook