Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Leiden demonstreert tegen oorlog

LEIDEN Ruim zeshonderd mensen hebben donderdagavond gedemonstreerd tegen de oorlog in Irak. De betoging werd georganiseerd door Leven duur langer zonder wapens, Anti-Oorlogs Comité Leiden, DWARS Leiden, Eurodusnie, het Leids Weggeeffonds, de vereniging van Soedanezen en Stemmen Tegen Verarmd Uranium, verenigd in platform Leiden Tegen Oorlog. Een aantal andere organisaties ondersteunde de oproep.

De betoging begon op het Stadhuisplein en liep via het Verzetsmonument bij Molen de Valk naar Vrijplaats Koppenhinksteeg, alwaar een burgerbijeenkomst plaatsvond. Voorafgaande aan de demonstratie hebben scholieren op verscheidene scholen gestaakt tegen de oorlog. Zij kwamen daarna in grote getale naar de demonstratie. Tijdens de burgerbijeenkomst discussieerden de aanwezigen over een verklaring met eisen aan de politiek en over verdere acties tegen de oorlog.

De onderstaande verklaring werd in een afgeladen Vrijplaats Koppenhinksteeg opgesteld en daarna unaniem aangenomen.

"Verklaring van Leiden"
over de oorlog tegen Irak

Wij, inwoners van Leiden, zijn tegen de aanval van de Verenigde Staten en haar bondgenoten op Irak. Wij denken aan de bevolking van Irak die het de komende dagen zwaar te verduren krijgt. De oorlog is niet rechtvaardig. Wij eisen:
- Dat de Nederlandse regering haar politieke steun voor deze oorlog intrekt en zich tegen de oorlog verklaart.
- Dat de Nederlandse regering geen verdere toestemming verleent voor wapentransporten door Nederland.
- Dat wapenexport uit Nederland verboden wordt.
- Dat de Nederlandse regering de Joint Strike Fighter niet aanschaft en het geld daarvan bestemt voor de wederopbouw van Irak.
- Dat er een bindend referendum wordt gehouden over de Nederlandse steun aan de oorlog. En verder zijn wij van mening dat de Leidse gemeenteraad zich moet uitspreken tegen de oorlog. Leiden, 20 maart 2003

Noot, niet ter publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
telefoon (06) 18200684
e-mail oorlog@deds.nl

Deel: ' Leiden demonstreert tegen oorlog '
Lees ook