Gemeente Leiden

Wat u moet weten rond 3 oktober


* Verkeersmaatregelen

* Afsluitingen

* Openbaar vervoer tijdens de Drie-oktoberfeesten
* Ontheffingen en vrijstellingen

* Opstallen

* Gemeentelijke diensten en instellingen

Leiden staat rond 3 oktober traditioneel op stelten. Dit jaar nemen de feestvierders echter op zondag even gas terug om er op maandag 4 oktober weer flink tegen aan te gaan. Om de festiviteiten in goede banen te leiden, moet de gemeente verschillende maatregelen nemen. Zo zijn delen van de stad geheel of gedeeltelijk afgesloten, rijdt het openbaar vervoer op aangepaste routes en tijden en zijn horeca-gelegenheden en winkels langer open. Vanaf dinsdag 5 oktober 12.00 uur is alles weer als vanouds. Een overzicht van de maatregelen die rond Leidens Ontzet zijn genomen, treft u hieronder aan.

Verkeersmaatregelen

Vanaf woensdag 29 september tot en met dinsdag 5 oktober wordt -in verband met de op- en afbouw van de kermis, de feestelijke warenmarkt en andere attracties in het centrum van de stad- het verkeer op een aantal punten via bewegwijzering omgeleid.

Ook is een groot aantal parkeerplaatsen en parkeerterreinen in de binnenstad afgesloten. Met name de Garenmarkt en Kaasmarkt worden voor festiviteiten gebruikt. De routes van de taptoe (2 oktober), grote optocht en wielerwedstrijden (4 oktober) moeten vrij zijn van geparkeerde auto's. In de volgende gebieden is geen parkeren mogelijk:


- het kermisterrein: terrein Molen De Valk, Molenwerf, terrein Lammermarkt (gelegen tussen de Valkbrug, de Nieuwe Mare en de Nieuwe Beestenmarkt), Schuttersveld (gelegen tussen het Stationsplein en de Valkbrug), het terrein gelegen tussen het Schuttersveld, de Anthony Fokkerweg en de Marislaan, Beestenmarkt en Nieuwe Beestenmarkt, Rijnsburgersingel (gelegen tussen de Stationsweg en het Schuttersveld), Stationsplein en Stationsweg;


- de feestelijke warenmarkt: Blauwpoortsbrug, Turfmarkt, Oude Singel, Lange Mare, Nieuwe Mare, Tweede Binnenvestgracht, Rijnsburgerbrug, Stationsweg en Steenstraat. Op 4 oktober tevens de Prinsessekade. Ook het openbaar vervoer zal in deze periode worden omgeleid.

Afsluitingen

Op 2, 3 en op 4 oktober wordt -in verband met festiviteiten in de binnenstad- een aantal straten en pleinen afgesloten. U moet vooral rekening houden met afsluitingen rond de taptoe, de wielerronde en de grote optocht. Deze staan hieronder en in de Feestwijzer vermeld.

De wijken Groenhoven en Vreewijk zullen tijdens het passeren van de grote optocht langs de Witte Singel niet voor het verkeer bereikbaar zijn. Brandweer en ambulancediensten hebben altijd vrije doorgang naar de wijken.

Beperkte afsluitingen

zondag 26 september van 10.30 - 14.00 uur:

- i.v.m. Drie Oktober Prestatieloop: Doezastraat, Raamsteeg, Garenmarkt, Hoefstraat, Boisotkade, Consciëntieplein, de Vliet, Bakkersteeg, Kaiserstraat, Zegersteeg, Vijfde Binnenvestgracht, Nonnensteeg, Rapenburg, Doelensteeg, Cleveringaplaats, Arsenaalplein, Groenhazengracht, Rapenburg, Gijselaarsbank, Rapenburg, Houtstraat, Papengracht, Breestraat, Vrouwensteeg, Kippenbrug, Stille Rijn, Waaghoofdbrug, Mandenmakerssteeg, Breestraat, Koornbrugsteeg, Koornbrug, Burgsteeg, Burchtplein, Van der Sterrepad, Oude Rijn, Hooglandse Kerkgracht, Nieuwsteeg, Beschuitsteeg, Sint Sebastiaansbrug, Botermarkt, Gangetje, Steenschuur, Doezastraat, Van der Werfpark; zaterdag 2 oktober van 17.00 - 22.00 uur:


- i.v.m. Taptoe: Kaasmarktterrein en route: Pelikaanstraat, Haarlemmerstraat, Prinsessekade, Bostelbrug, Kort Rapenburg, Breestraat, Hogewoerdsbrug, Steenschuur (oostzijde), Van der Werfpark, Doezastraat, Jan van Houtkade, Geregracht (Jan van Houtmonument).

Afsluitingen 29 september tot en met 5 oktober

woensdag 29 september vanaf 09.00 uur:

- Molenwerf (geheel), het parkeerterrein rondom de molen en het fietspad achter de molen; de Lammermarkt, zowel de rijbaan als het parkeerterrein, het plein van de Beestenmarkt. Ter afsluiting worden hekken geplaatst op het kruispunt Rijnsburgersingel en de Valkbrug, op het kruispunt Nieuwe Beestenmarkt en de Lammermarkt en op het kruispunt Lammermarkt met de Nieuwe en de Korte Mare;

donderdag 30 september vanaf 09.00 uur:

- Schuttersveld en parkeerterrein tussen Schuttersveld/Anthony Fokkerweg/Marislaan. Ter afsluiting worden hekken geplaatst op het kruispunt Schuttersveld/Stationsplein, op de Anthony Fokkerweg t.h.v. Aloëlaan, Rijnsburgersingel t.h.v. Stationsweg en t.h.v. de Maredijk, en bij de ingang van het parkeerterrein;

vrijdag 1 oktober vanaf 09.00 uur:

- Nieuwe Beestenmarkt en Rijnsburgersingel (tussen Stationsweg en Schuttersveld) en de Steenstraat (rijbaan). De Turfmarktbrug aan de zijde van de Oude Vest wordt geheel met dranghekken afgesloten. De Rijnsburgersingel aan de zijde van de Stationsweg is dan reeds afgesloten;

zaterdag 2, zondag 3 en maandag 4 oktober:

- Blauwpoortsbrug, Turfmarkt, Oude Singel, Lange Mare, Nieuwe Mare, Tweede Binnenvestgracht, Rijnsburgerbrug, Stationsweg, Steenstraat en op 3 oktober de Prinsessekade;

vrijdag 2 oktober vanaf 09.00 uur:

- Stationsplein (de zijde voor het kraakpand gelegen tussen het Schuttersveld en de Stationsweg);

maandag 4 oktober vanaf 08.00 tot 24.00 uur:

- Stationsweg (de oneven zijde, gelegen tussen het Stationsplein en de Rijnsburgersingel);

maandag 4 oktober vanaf 09.00 uur:

- de Breestraat wordt afgesloten voor alle verkeer i.v.m. diverse festiviteiten;


- er zijn afzettingen en afsluitingen i.v.m. de grote optocht. Vanuit de Burggravenlaan -opstelplaats die verder niet tot de route behoort- wordt de optocht gestart. Route: Hoge Rijndijk, Utrechtsebrug, Plantagelaan, Levendaal, Korevaarstraat, Hogewoerdsbrug, Breestraat, Noordeinde, Noordeindeplein, Witte Singel, Zoeterwoudsesingel, De Laat de Kanterstraat. Ontbinding optocht: Burggravenlaan; - i.v.m. met wielerwedstrijden tussen ong.10.30 en 12.30 uur (route Rapenburg tussen brug Doezastraat en Noordeinde / Kort Rapenburg) wordt het gehele Rapenburg afgesloten. Bewoners wordt vriendelijk verzocht hun auto's elders te parkeren.

Auto thuis
I.v.m. de drukte tijdens de feesten in de binnenstad, raadt de politie bezoekers van het centrum dringend aan hun auto thuis te laten. Als gevolg van de vele omleidingen en afsluitingen is het centrum van de stad niet of zeer moeilijk bereikbaar. Bezoekers die toch met de auto naar de stad komen wordt dringend geadviseerd hun auto op zaterdag 2, zondag 3 en maandag 4 oktober buiten de singels te parkeren.

(Brom)fietsen
Het is niet toegestaan (brom)fietsen mee te nemen op het terrein van de kermis en de feestelijke warenmarkt. Bezoekers kunnen hun (brom)fiets stallen in de rijwielstallingen bij het station. Openingstijden LUMC-zijde: geopend za 06.00 - 01.30 uur, zo 08.00 - 01.30 uur en ma 06.00 - 01.30 uur. Openingstijden centrumzijde (Stationsplein): za/zo gesloten en ma geopend 06.00 - 21.00 uur. De openingstijden van de fietsenstalling aan de Aalmarkt zijn: za 08.00 - 19.00 uur, zo gesloten, ma geopend 06.30 - 18.00 uur.

Alle attracties moeten op donderdag 7 oktober 12.00 uur weer verwijderd zijn. (Een uitzondering zou het Reuzenrad kunnen zijn).

Informatie verkeerszaken: Stafbureau Verkeerstechniek Politie Leiden/Voorschoten (071-5258730/071-5258731).

Openbaar vervoer tijdens de Drie-oktoberfeesten

Busroutes van diverse lijnen wijzigen vanaf vrijdag 1 tot en met dinsdag 5 oktober 12.00 uur.


* Lijn 112 rijdt om via de Schipholweg en de Willem de Zwijgerlaan. De haltes aan de Kooilaan, Herensingel, Langegracht en Pelikaanstraat komen te vervallen.


* Vanaf 'aanvang dienst' rijden de bussen niet meer via de Nieuwe Beestenmarkt en de Steenstraat. De bussen vanuit het centrum naar het station vice versa rijden dan via het Noordeinde, Rijnzichtbrug en Morssingel. De haltes Kort Rapenburg en Nieuwe Beestenmarkt komen te vervallen.


* De Breestraat is afgesloten. De route voor bussen vanaf het station via de Morssingel, de Rijnzichtbrug, Haagweg, Churchilllaan, Vijf Meilaan, Koninginnelaan, Lammenschansweg naar Kanaalweg en Hoge Rijndijk. De haltes in de Stationsweg zijn gedurende deze omleidingen verplaatst naar het Stationsplein. De lijnen die aankomen via de Rijnsburgerweg rijden via de Wassenaarseweg en de Plesmanlaan naar het station.

NB: Naast deze omleidingen zullen nog enkele andere kortdurende omleidingen nodig zijn ten behoeve van onderdelen van festiviteiten zoals taptoe en vuurwerk. Door deze festiviteiten en de omleidingen kan enige vertraging ontstaan en kunnen de bussen niet altijd alle haltes bereiken. Op 2, 3 en 4 oktober zijn op diverse locaties in de stad medewerkers van Connexxion Openbaar Vervoer aanwezig om reizigers van informatie te voorzien en op een andere lijn te wijzen als niet de normale routes gereden worden. Het is van het grootste belang dat de tijdelijke busroutes autovrij blijven; let u daarom goed op de geldende parkeer- en stopverboden.

Vanaf dinsdag 5 oktober 12.00 uur rijden de bussen weer de normale routes.

Inlichtingen openbaar vervoer: Klantenservice (0900-9292).

R-Bus tijdens de Drie-oktoberfeesten

donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober:
* de route van de van de R-bus is als volgt: Breestraat, Noordeinde, Haagweg, Morsstraat, Morssingel, Leiden CS vice versa;

maandag 4 oktober:

* de R-bus rijdt tot 14.00 uur tot aan de Burggravenlaan.

Ontheffingen en vrijstellingen

Ontheffing Drank- en Horecawet
Het verbod op het verkopen van zwak-alcoholische dranken op zaterdag 2, zondag 3 en maandag 4 oktober a.s. geldt niet voor houders van consumptietentjes die met toestemming van B&W in de gemeente een standplaats hebben.

Ontheffing Sluitingsuur Horecabedrijven
De burgemeester heeft besloten een algehele ontheffing te verlenen voor het sluitingsuur van horecabedrijven die niet meedoen aan de proef met de sluitingstijden.

Voor vergunningslokaliteiten geldt een sluitingsuur van 03.00 uur voor de nacht van 2 op 3 oktober en voor de nacht van 4 op 5 oktober. Voor de nacht van 3 op 4 oktober geldt dus geen ontheffing en is het normale sluitingsuur voor de zondag van toepassing.

Horecabedrijven die wel meedoen aan de proef met de sluitingstijden en een convenant hebben ondertekend mogen in de nacht van 2 op 3 oktober en in de nacht van 4 op 5 oktober tot 03.00 uur bezoekers toelaten tot hun inrichting.

De ontheffing van de sluitingstijden geldt niet voor verlofzaken (koffieshops) waar gedoogd wordt dat er softdrugs verhandeld worden. De openingstijd van deze bedrijven is van 16.00 tot 22.00 uur.

Horecabedrijven die een verlof hebben op grond van artikel 15, eerste lid, van de Drank- en Horecaverordening van de gemeente Leiden (broodjeszaken, snackbar, shoarmazaken e.d.) hebben geen sluitingstijd.

De ontheffing geldt evenmin voor zaken die getroffen zijn met een bestuurlijke sluitingsmaatregel.
De ontheffing sluitingsuur geldt dus niet voor de nacht van 3 op 4 oktober.

Informatie: afdeling Bijzondere Wetten van de Politie (071-5258672).

Ontheffing Sluitingstijd Terrassen

Een algehele ontheffing is verleend van het sluitingsuur voor terrassen. Zij mogen in de nacht van 2 op 3 oktober en van 4 op 5 oktober tot 01.30 uur open zijn.

Informatie: sector Milieu (071-5167514).

Algehele Ontheffing Geluidhinderverordening

Een algehele ontheffing van artikel 14 van de Geluidhinderverordening wordt verleend voor het maken van muziek buiten voor het gehele gebied van de gemeente op:


- zaterdag 2 oktober van 14.00 tot uiterlijk 01.30 uur zondag 3 oktober;

- zondag 3 oktober van 14.00 tot uiterlijk 21.00 uur uitsluitend t.b.v. de kermis;

- maandag 4 oktober van 07.00 tot 01.30 uur dinsdag 5 oktober. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

- het is verboden om op 2 en 4 oktober muziek in de open lucht en/of in tenten te maken of ten gehore te brengen ten tijde van het langstrekken van de taptoe en de optocht, alsmede op locaties waar door de 3 October Vereeniging georganiseerde evenementen plaatsvinden; dit verbod geldt niet voor de officieel aan de taptoe en optocht deelnemende (muziek)groepen;

- alle aanwijzingen en/of bevelen van ambtenaren van de sector Milieu en de Politie, bijvoorbeeld gegeven ter voorkoming van geluidsoverlast of in het belang van de openbare orde, de veiligheid of het verkeer, dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd;
- bij niet naleving van de voorwaarden of de gestelde begin- en eindtijden, kan de overtreder geheel of gedeeltelijk van één of meer volgende ontheffingen/vergunningen worden uitgesloten. Op zondag 3 oktober geldt dus geen algehele ontheffing voor het maken van muziek buiten.

Informatie: Sector Milieu (071-5167514).

Ontheffing Winkelsluitingstijd

Winkels
Op zaterdag 2 oktober mogen winkels tot 24.00 uur geopend zijn. Op zondag 3 oktober mogen winkels geopend zijn tussen 06.00 uur en 22.00 uur (alleen in de binnenstad). Op maandag 4 oktober mogen winkels geopend zijn tussen 00.00 en 24.00 uur en op dinsdag 5 oktober tussen 00.00 en 05.00 uur. Informatie: Economische Zaken (071-5167122).

Feestelijke warenmarkt
Vrijstelling is verleend aan de deelnemers van de feestelijke warenmarkt op vrijdag 2 oktober 14.00-24.00 uur en zondag 3 oktober 14.00-21.00 uur en maandag 4 oktober 09.00-24.00 uur. Informatie: afdeling Warenmarkten (071-5167130).

Opstallen

De gemeente gedoogt vanaf 1 oktober het plaatsen van opstallen van beperkte omvang op de openbare weg of op particuliere terreinen. De bouwwerken moeten wel voldoen aan de eisen van 'Openbare Veiligheid, Verkeersveiligheid, Brandveiligheid en Constructieve Veiligheid'. De volgende punten moeten in acht worden genomen:


- zorg dat buitenverlichting of gebruik van elektriciteit buiten voldoet aan de Modelaansluitvoorwaarden voor elektrische energie;
- het ophangen van buitenverlichting in bomen op of aan de openbare weg is verboden, eveneens mogen geen schoortouwen, zeilen etc. aan verkeersborden, lantaarnpalen, brugleuningen worden vastgemaakt;
- overspanningen door middel van zeilen boven straten zijn in beperkte mate mogelijk, mits goed bevestigd met een minimale hoogte van 4m boven de weg;

- de verkeersveiligheid en de vrije doorgang voor Brandweer en ambulance (EHD);

- bij de noodzakelijke verankeringen voor het afschoren van tijdelijke bouwwerken (tenten e.d.) moet men rekening houden met kabels en leidingen. Van tevoren moet men overleg hierover hebben met de betrokken diensten;

- eventuele schade aan gemeentelijke eigendommen en aan kabels en leidingen in de grond is voor rekening van de opdrachtgevers;
- de opstallen mogen qua omvang en locatie geen onevenredige hinder en gevaar opleveren voor passerend publiek;

- de Taptoe, Grote Optocht en Wielerwedstrijd mogen niet worden gehinderd door welk tijdelijk bouwwerk dan ook. Op de route van de taptoe en de optocht mogen geen of hele alleen kleine tijdelijke bouwwerken staan.

Een inspectieteam van de gemeente keurt vanaf 2 oktober de opstallen. Alle aanwijzingen van deze inspecteurs moeten direct en stipt worden opgevolgd. Gebeurt dit niet dan kan de gemeente op grond van artikel 6 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en met toepassing van artikel 125 van de Gemeentewet bestuursdwang toepassen en ter plaatse de onveilige bouwwerken verwijderen. De bouwwerken moeten uiterlijk op woensdag 6 oktober verwijderd zijn.

Informatie: Afdeling Bouw- en Woningtoezicht
(071-5165763/5165779/5165765).

Gemeentelijke diensten en instellingen

In verband met de viering van Leidens Ontzet op maandag 4 oktober gelden er enkele wijzigingen voor een aantal gemeentelijke instellingen en diensten. Nadere bijzonderheden treft u hieronder per dienstonderdeel aan. Reguliere warenmarkten Op zaterdag 2 oktober gaat de warenmarkt gewoon door. De mogelijkheid bestaat dat deze markt i.v.m. de feestelijkheden eerder is afgelopen. Bruggen en havens. In verband met de 3 Oktoberviering zullen de gemeentelijke bruggen als volgt worden bediend.

Sumatra- en Schrijversbrug

- za 2 oktober - 9.00-18.00 uur

- zo 3 oktober - 10.00-20.00 uur

- Ma 4 oktober - 6.00-21.00 uur (behoudens spertijden)

Haagsche Schouw- en Stevensbrug

- za 2 oktober - 9.00-14.00 uur

- zo 3 oktober - geen bediening

- Ma 4 oktober - 6.00-21.00 uur

Blauwpoortsbrug

- za 2 oktober - geen bediening

- zo 3 oktober - geen bediening

- Ma 4 oktober - geen bediening

Overige gemeentelijke bruggen

- za 2 oktober - 9.00-12.00 uur

- zo 3 oktober - geen bediening

- Ma 4 oktober - Geen bediening

De Havendienst is gedurende de bedieningstijden telefonisch bereikbaar op 071-5219675; buiten deze uren in noodgevallen via 06-54324059 of via de meldkamer van de Leidse Brandweer op nummer 071-5212121.

Stedelijk Museum De Lakenhal Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober is het Stedelijk Museum De Lakenhal geopend van 12.00-17.00 uur en op maandag 4 oktober is het gratis toegankelijk van 10.00-12.00 uur.

Molenmuseum De Valk Op 2, 3 en 4 oktober is het Molenmuseum De Valk gesloten.

Openbare Bibliotheek Op maandag 4 oktober zijn alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek gesloten.

Deel: ' Leiden op stelten Wat u moet weten rond 3 oktober '
Lees ook