Gemeente Leiden

Leiden ruimt het Stationsplein op

Fiets fout = rek weg

Vlak voor het station stond tot deze week altijd een berg fietsen. Tussen de fietsenrekken lag ook nog eens veel rotzooi. Vandaar dat de rekken zijn verplaatst om het station een mooi aanzicht te geven. De rekken vonden, met fietsen en al, honderd meter verder een nieuwe plek op de Schipholweg tegenover het SVB-gebouw.

MILIEU EN BEHEER - Een jongen loopt het station uit en staart verbaasd naar een leeg plein. 'Waar is mijn fiets?' De medewerker van Stadstoezicht legt hem uit dat de fietsenrekken verplaatst zijn. 'Je fiets staat daar. Náást het gebouw van de Sociale Verzekeringsbank.' Het is niet de eerste persoon die 's ochtends vraagt waar zijn fiets is gebleven.

Troep

Terwijl de fietsenrekken met fietsen en al op een vrachtwagen worden geladen, veegt een schoonmaakwagen van de dienst Milieu en Beheer de achterblijvende rommel op. Tenslotte moet het plein schoon worden opgeleverd. Een dikke laag troep met blikjes, lege pakjes sigaretten en allerhande kleine fietsonderdelen verdwijnt in de wagen. Een grote streep blijft over waar eerder de rekken stonden.

Een voorbijlopende medewerker van het GWK is er blij mee, want 'het zag er niet uit'. 'Zoveel fietswrakken midden voor een mooi station.' Voor extra fietsparkeerruimte is inmiddels gezorgd. Langs de hekken van de bouwput van de nieuwe, nog te bouwen, fietsenstalling, staan de net geplaatste fietsenrekken alweer vol. Ook de fietsenrekken die naar het SVB-gebouw zijn verhuisd, zijn inmiddels klaar voor gebruik.

Drie projecten

Rien Kuzee, de projectleider voor de schoonmaakactie, legt uit dat de fietsenrekken voor het station bewust 'mobiel' waren. 'Zoals je ziet zijn ze in hun geheel op te tillen. We verplaatsen ze met fietsen en al, zodat we geen sloten hoeven door te knippen en dergelijke. Dat scheelt een hoop schade.'

Met borden wordt verwezen naar de nieuwe stek op de Schipholweg. Kuzee licht toe dat het opschonen van het plein eigenlijk onder drie projecten valt. 'Het project "Leiden ruimt op!", "fiets fout = fiets weg", waarvan deze actie een verlengde is, en tot slot de herinrichting van het gehele stationsgebied.'

Laatste fietsrekken

Ondertussen gaat de bouw van de ondergrondse fietsenstalling, die in oktober klaar moet zijn, door. De gemeente wil het stationsgebied voor die tijd al een beter aanzicht geven. Na het schoonvegen van het middenplein gaat de gemeente weer oude wrakken en verkeerd geplaatste fietsen uit de rekken halen. Ook krijgt de rest van het gebied een grote schoonmaakbeurt en verdwijnt zwerfvuil en onkruid. Het gebied zal daarna blijvend extra aandacht krijgen.

Terwijl de vrachtwagen de laatste fietsenrekken verplaatst, rijdt een jongen met fiets in de hand in de richting van een overgebleven rek. De man van Stadstoezicht schudt zijn hoofd. 'Ik zou hem daar neerzetten. Naast de bussen onder het station', tipt hij.

De fietsenrekken gaan met fietsen en al de wagen op. De rekken krijgen een nieuwe plek naast het SVB-gebouw. Foto: Wim van Noort.

Fiets weg?

Rond het station voert de gemeente het 'fiets fout = fiets weg'-beleid. Fietsen die verkeerd geparkeerd staan, tegen een hek of aan een lantaarnpaal bijvoorbeeld, worden verwijderd. Ook fietswrakken zullen tussen de fietsrekken worden uitgehaald. Is uw fiets weg en wilt u hem graag terug? De verwijderde fietsen verhuizen tijdelijk naar het fietsdepot op de Oude Vest 215. Het depot is geopend op maandag van 12.00 tot 13.00 uur en op woensdag van 19.30 tot 20.30 uur. Nog vragen over de fietsrekken rond het station? Bel: 071-5165501.

Deel: ' Leiden ruimt het Stationsplein op '
Lees ook