Gemeente Leiden

Gemeenteambtenaar krijgt Cornelis Joppenszprijs

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de Cornelis Joppenszprijs dit jaar toegekend aan Kees de Wit, energiecoördinator van de gemeente Leiden, voor zijn inspanningen op het gebied van energiebesparing. De Wit ontving de prijs woensdag uit handen van milieuwethouder Alexander Pechthold.

Winnaar van de Cornelis Joppenszprijs Kees de Wit. Foto: Bram van den Berg.

Kees de Wit zet zich sinds 1981 voor de gemeente in op het gebied van energiebesparing. Onder zijn leiding werden diverse projecten bedacht en ontwikkeld, zoals het gebruik van zonnecollectoren en milieuvriendelijkere bouwmethoden. De actie Zonneboiler, waarachter hij de motor was, kreeg landelijke bekendheid. Voor deze initiatieven ontving de gemeente in november van de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) de Energy Award 1999.

De Cornelis Joppenszprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die de gemeente Leiden op speciale wijze van dienst is geweest. De prijs is vernoemd naar het Leidse jongetje Cornelis Joppenszoon die aan het eind van het beleg van Leiden in 1574 als eerste ontdekte dat de Spanjaarden vertrokken waren. Het is bijzonder dat een eigen medewerker van de gemeente deze eer te beurt valt. De prijs is eigenlijk bedoeld voor externe relaties. Winnaars krijgen een replica van het beeld van Cornelis Joppensz bij station Leiden Lammenschans.

Deel: ' Leids gemeenteambtenaar krijgt Cornelis Joppenszprijs '
Lees ook