Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 01-04-2011

LEONI JANSEN TE GAST IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 2 april rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré. Publiek is van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam. Tussen 14.30 en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· Al meer dan vijf jaar doen de African Mama's tijdens hun tournee Nederland aan voor een reeks voorstellingen. Dit seizoen brengen de Zuid-Afrikaanse zangeressen een ode aan de onlangs overleden Afrikaanse superster Miriam Makeba. Makeba was een charismatische zangeres en door haar politieke standpunten tegen het apartheidsregime een veel besproken icoon van Zuid-Afrika. Zangeres en presentatrice Leoni Jansen regisseert de productie 'The African Mamas sing Mama Africa'.

· Happy Camper is een bonte verzameling muzikanten bijeengebracht door Job Roggeveen. Zo wist hij onder anderen Tim Knol en Ricky Koole te strikken voor een samenwerking. Begin februari kwam - na drie jaar hard werken - het album 'A collection of songs by Job Roggeveen' uit.

· Voor zijn nieuwe project The air we breathe verzamelt componist Merlijn Twaalfhoven vocalisten uit verschillende muziektradities. Hun zang klinkt uit alle hoeken van de zaal en verleidt de toeschouwer mee te zingen. Op 13 april krijgt Merlijn Twaalfhoven een UNESCO onderscheiding voor zijn pogingen om via muziek de Arabische en de Westerse wereld dichter bij elkaar te brengen.

· Theaterrecensent Annette Embrechts bespreekt recente theatervoorstellingen, zoals de nieuwe dansvoorstelling 'Cinderella' en de familie-opera 'De Heksen van Venetië' van Philip Glass.

· Als 24 jarige student politieke wetenschappen Barend Toet startte in 1971 het poptijdschrift Oor. Er volgen vele avonturen met grote artiesten als Lou Reed en Neil Young. Nu 40 jaar later heeft Toet zijn memoires vastgelegd in het boek 'Keihard en swingend'. Huidig hoofdredacteur Erik van den Berg vertelt over het jubileumfeest van Oor dat 4 april in Paradiso zal plaatsvinden.

· Dennis Gaens bracht in het najaar van 2010 zijn debuut bundel 'Ik en mijn mensen uit'. De jonge getalenteerde stadsdichter van Nijmegen is te gast in de rubriek 'De 80 seconden van...’

· Zola, Coetzee, H.G. Wells en Hemingway; het waren niet de minste schrijvers die zich met wielrennen bezighielden. Een dag voor de Ronde van Vlaanderen vraagt Opium zich af wat wielrennen literair zo interessant maakt. Arthur van den Boogaard, auteur van Slipstroom, Een kleine geschiedenis van schrijven en wielrennen, geeft het antwoord.

· De wekelijkse bijdrage van Cornald Maas.

Presentatie: Hans Smit
Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.

Deel: ' Leoni Jansen te gast in AVRO Opium op Radio 1 '
Lees ook