Levende doden op Dag van de Literatuur

PERSBERICHT

Dag van de Literatuur

5 maart 2015

De Doelen, Rotterdam

Levende doden op Dag van de Literatuur

Literair erfgoed komt i.s.m. het Nederlands Letterenfonds op 5 maart 2015 tot leven met een bezoek van Willem Elsschot aan de Dag van de Literatuur in de gedaante van acteur Guido Lauwaert. Ruim 5.100 leerlingen en docenten krijgen de kans om Elsschot te ontmoeten en hem het hemd van het lijf te vragen. Topauteurs als Herman Koch en Renate Dorrestein dragen op hun eigen manier literair erfgoed over aan de nieuwe generatie, door te vertellen over de favoriete boeken uit hun schooltijd.

Willem Elsschot tot leven gewekt

Op de 14e editie van de Dag van de Literatuur worden de doden tot leven gewekt. Ruim 5.100 leerlingen en docenten uit de bovenbouw van havo en vwo maken op 5 maart kennis met de Vlaamse romanschrijver en dichter Willem Elsschot (1882 – 1960). Als ‘levende dode’ draagt hij voor uit eigen werk, wordt hij geïnterviewd en kunnen leerlingen met hem in gesprek. Willem Elsschot wordt gespeeld door Guido Lauwaert, een Vlaamse acteur, regisseur en schrijver. Lauwaert is al sinds de jaren zeventig in theaters te zien met bewerkingen van het werk van Elsschot, waaronder Lijmen.

Ambassadeurs van de literatuur

Op de Dag van de Literatuur staan bijna dertig schrijvers en dichters op het programma. Een aantal van hen treden op als ambassadeurs van de literatuur en vertellen wat zij lazen toen ze nog op school zaten. Welk boek spoorde hen aan om meer te gaan lezen? Renate Dorrestein, Herman Koch, Thomas Heerma van Voss en Niña Weijers gaan met elkaar in gesprek over hun favoriete boeken en welke titels het verdienen om nog altijd op de leeslijst te prijken.

Literaire roadtrip

Leerlingen die de Dag van de Literatuur bezoeken maken ook kennis met de literatuurgeschiedenis via de filmvertoningen van het Letterkundig Museum. Directeur Aad Meinderts reisde de wereld over om een witte roos te leggen op de graven van de honderd belangrijkste Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Zijn literaire roadtrip legde hij vast in honderd filmpjes, die het uitgangspunt vormen van de digitale museumles Literaire roadtrip. Op 5 maart worden de filmpjes vertoond in de hallen van de Doelen.

De Dag van de Literatuur is een tweejaarlijks literatuurfestival voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Een groot aantal prominente en opkomende auteurs uit het Nederlands taalgebied zijn aanwezig, waaronder Adriaan van Dis, Arthur Japin, Ilja Leonard Pfeijffer, Renate Dorrestein, Menno Wigman en Joke van Leeuwen, maar ook jong talent zoals Thomas Heerma van Voss en Niña Weijers. Op donderdag 5 maart vindt tussen 10:00 en 16:00 in de Rotterdamse Doelen de 14e editie van het festival plaats.

De Dag van de Literatuur is een productie van Passionate Bulkboek.

Deel: ' Levende doden op Dag van de Literatuur '


Lees ook