Levensgrote straatkunst expositie in de H-Buurt

Levensgrote straatkunst expositie in de H-Buurt

Smartphone applicatie voor R.U.A. Street Art Tour nu beschikbaar

Amsterdam, 6 Mei 2015

Vanaf nu kunnen kunstliefhebbers en geïnteresseerden onder begeleiding van een speciale applicatie voor smartphones, naar de H-Buurt om een levensgrote kunstexpositie in de buitenruimte te bekijken.

In de zomer van 2014 zijn verschillende gebouwen, onderdoorgangen en een viaduct in de H-Buurt in Amsterdam-Zuidoost door een 8-tal street art kunstenaars van R.U.A. (Reflexo on Urban Art) onder handen genomen, met tot resultaat een indrukwekkende openlucht expositie. Met de applicatie kan de bezoeker de route wandelen en informatie verkrijgen over de kunstwerken, de kunstenaars, en achtergrond informatie over het project en de buurt. Ook zijn er andere hotspots uit de H-Buurt via de applicatie te vinden.

Reflectie door straatkunst

R.U.A. – Reflexo on Urban Art is een internationaal platform voor street art. Straatkunstenaars transformeren de openbare ruimte in grote steden tot openluchtgaleries. R.U.A. streeft ernaar mensen uit hun dagelijkse routine te halen en aan te zetten tot nieuwe inspiraties en reflecties.

De expositie in de H-buurt is in de zomer van 2014 geproduceerd en is voor langere duur zichtbaar. Eerder realisseerde R.U.A. edities in Rotterdam en en Amsterdam stad. Interessant aan de expositie is dat het torenhoge kunstwerken betreft. Bewoners kregen de kans zelf mee te werken aan de levensgrote muurschilderingen. R.U.A. heeft hiermee een bijdrage geleverd aan de verbetering van het imago van de buurt en wil op de lange termijn meer positieve initiatieven in de buurt zichtbaar maken.

De R.U.A. App

De R.U.A. App dient om mensen van buiten de buurt de kans te geven zelfstandig naar de expositie te komen en de kunstwerken te bekijken. Op de app is per kunstwerk het productieproces in foto en video te bezichtigen. Ook is er informatie over de kunstenaar en eerdere werken van de kunstenaar te vinden. Een aantal kunstwerken is in workshop verband door kinderen uit e buurt gemaakt. Tevens biedt de App aanvullende informatie over overige interessante bezienswaardigheden in de buurt. Daar waar voorheen de H-buurt als onaantrekkelijk en zelfs gevaarlijk werd gezien, wordt nu de interessante kant toegankelijk gemaakt.

Caramundo

R.U.A. is een project van Stichting Caramundo. Caramundo organiseert culturele uitwisselingen en internationale samenwerking tussen kunstenaars uit verschillende continenten (in het bijzonder Nederland en Brazilië) om wederzijds begrip te stimuleren en ideeën, kennis en expertise uit te wisselen. Caramundo gelooft dat deze internationale samenwerkingsverbanden op artistiek niveau belangrijk zijn voor het vormen van een harmonieuze en vredelievende, positief ingestelde ‘global urban society’.

De kunstenaars die voor R.U.A. geselecteerd werden dienden in dit project als rolmodel voor jongeren uit Zuidoost, hun soortgelijke achtergrond inspireerde en kon aanmoedigen tot het nemen van initiatief.

Deel: ' Levensgrote straatkunst expositie in de H-Buurt '
Lees ook