PERSBERICHT

Leidschendam, 30 november 1999

CBL ondertekent Convenant Vitaminering

Supermarkten dragen met vitaminering huismerken bij aan gezondheidswens van consument

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branche-organisatie waarbij de supermarktorganisaties in Nederland zijn aangesloten, ondertekent vandaag samen met het ministerie van VWS en de Bond van Nederlandse Margarinefabrikanten het convenant voor vrijwillige toevoeging van vitamine A en D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Met de ondertekening door het CBL blijft ook de vitaminering van de huismerkmargarines gehandhaafd.

Ondertekenaar namens het CBL, Winny de Jong: "In de Nederlandse supermarkten komen dagelijks vier miljoen consumenten over de vloer. Wij constateren onder de consumenten een groeiend gezondheidsbewustzijn. Niet alleen veilig, lekker en aantrekkelijk geprijsd, maar ook gezondheid is een belangrijke leidraad voor de dagelijkse inkopen geworden. De consument verwacht dat de supermarkten in toenemende mate op trends als 'gemak' en 'gezond' inspelen." "Het CBL is dan ook verheugd met de ondertekening een bijdrage te kunnen leveren aan een essentieel onderdeel van het nationale volksgezondheidsbeleid", aldus De Jong.

Voor vrijwillige toevoeging is gekozen na het wegvallen van de wettelijke verplichting per 1 december 1999. De voormalige Voedingsraad (nu ondergebracht in de Gezondheidsraad) heeft uit volksgezondheidbelang geadviseerd om de toevoeging van vitamines in margarineproducten voort te zetten. Gevitamineerde margarineproducten zijn een belangrijke bron van de vitamine A en D voorziening voor de Nederlandse bevolking.

Een ernstig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid, bloedarmoede en een daling van het weerstandsvermogen tegen infecties. Vitamine D is een belangrijke vitamine ter voorkoming van rachitis (Engelse ziekte) en osteoporose.


_____________________________________________________________________

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Miranda M.G. Boer, Hoofd PR en Voorlichting van het CBL,

tel. 070-3376200, buiten kantooruren: 06-51502772;


_____________________________________________________________________

Deel: ' Levensmiddelenhandel ondertekent Convenant Vitaminering '
Lees ook