Leververvetting onderschat risico bij dikke kinderen


IJSSELSTEIN, 20080122 -- Kinderen met overgewicht hebben kans op complicaties. Alom bekende risico's zijn hart- en vaatziekten en diabetes. `Maar het risico op leververvetting wordt onderschat', aldus kinderarts Ines von Rosenstiel van het Slotervaartziekenhuis in de e-mail nieuwsbrief 'Nieuws over Kindervoeding'. Bij naar schatting 1 op de 5 obese kinderen is sprake van leververvetting. Von Rosenstiel pleit daarom voor een standaard screening bij obese kinderen.

In de nieuwsbrief beschrijft de kinderarts het sluipende gevaar: `Verraderlijk, want leververvetting geeft zelden klachten, maar kan uiteindelijk wel leiden tot leverfibrose en levercirrose. Als er al klachten zijn, is dat meestal vermoeidheid en vage buikpijn.' Bij 22% van de kinderen met leververvetting leidt dit uiteindelijk tot leverfibrose of levercirrose, ernstige leverziekten met een hoge morbiditeit en mortaliteit.

Vorig jaar deed het Slotervaartziekenhuis onderzoek naar risicofactoren bij obese kinderen. Aan dit onderzoek hebben 443 kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar deelgenomen. `Van deze kinderen had maar liefst 46% insulineresistentie, bij 49% was sprake van dyslipidemie, 25% had een te hoge bloeddruk en 19% had verhoogde leverfunctiewaarden,' vertelt Von Rosenstiel. De verhoogde leverfunctiewaarden wijzen op leververvetting.

Von Rosenstiel vindt het belangrijk de diagnose leververvetting tijdig te stellen: `Voor leverfibrose en -cirrose is grotendeels geen behandeling, maar voor leververvetting wel. Daarom screenen wij alle kinderen op de obesitaspoli.' Leververvetting kan worden aangepakt door gewichtsreductie.

Nieuws over Kindervoeding is een gratis e-mail nieuwsbrief, die wordt verzonden naar onder meer kinderartsen, verpleegkundigen, verloskundigen en kinderditisten. Op de website staat recent nieuws, boekbesprekingen en een uitgebreide agenda. Een abonnement is gratis. Aanmelden kan via www.nieuwsoverkindervoeding.nl.


Deel: ' Leververvetting onderschat risico bij dikke kinderen '
Lees ook