Ingezonden persbericht


()

2010LEVS ONTWERPT OASE VAN RUST VERSCHOLEN TUSSEN DE BRINKLAAN EN EEN VAN DE DRUKSTE SPOORWEGEN VAN NEDERLAND ONTWIERP LEVS ARCHITECTEN EEN INTIEME WOONLOCATIE ROND EEN GROEN EN STIL BINNENHOF. GISTEREN WERD DEZE UNIEKE PLEK OFFICIEEL GEOPEND DOOR DE BURGEMEESTER VAN BUSSUM.

()
NIEUW STUK DORP VOOR BUSSUM

Op een 'rafelrandje' dat er tot nu toe niet helemaal bij hoorde, werd gisteren feest gevierd. Het binnenhof van de nieuwe woonlocatie Koster kreeg zijn officiële straatnaam: Burgemeester de Bordesstraat. De bewoners krijgen daarmee een officieel adres en Bussum krijgt er een nieuw stuk dorp bij.HET BEGIJNHOF VAN BUSSUMKoster is een typisch voorbeeld van compact bouwen in een dorpse context. Op een kleine locatie met veel beperkende randvoorwaarden zoals het spoor op 25m afstand, zware externe

veiligheidseisen en een lastige bereikbaarheid vormen 39 los geschakelde appartementen een geluidsbuffer voor het rustige binnengebied en de 8 stadswoningen aan de Brinklaanzijde. 'Het is hier zo intiem dat mensen op hun terras aan het openbare middengebied zitten te eten 's avonds. Ik vergelijk het altijd met het Begijnhof in Amsterdam, dat is ook zo'n oase van rust in een heel druk stukje stad', zegt Martin van Mechelen, van projectontwikkelaar BK Bouw en tevens de eerste bewoner van Koster.

LICHT EN RUIMTE

De 3 tot 5 lagen hoge appartementen vormen 'villa's' met respectievelijk twee woningen per laag, van kleine startersappartementen tot luxe penthouses met dakterras. Het echtpaar Van Oploo is blij met hun nieuwe appartement. 'We wilden licht en ruimte, en dat hebben we gekregen'. Ook de lichte twee-onder-een kappers met vier woonlagen sluiten met de onderste laag direct aan op de ondergrondse parkeergarage. Zij hebben een tuin aan de Brinkzijde, een terras op het dek en een loggia op de bovenste laag die net als de donkere kap op een speelse manier per villa varieert.

PAS HET BEGIN

De nieuwe woningen in Bussum zijn pas het begin van een grotere gebiedsontwikkeling rond het spoor. Straks zullen binnenhof en parkeergarage aan gaan sluiten aan de nieuwbouw op het naast gelegen Gewest terrein dat nu in aanbouw is. Samen met het project Bensdorp, de voormalige chocoladefabriek aan de overkant van het spoor transformeren deze drie plannen het gebied Spoorzone Zuid tot een bijzonder woon- en werkmilieu met een uniek autovrij landschap. Een tunnel verbindt de weerzijden van het spoor waar ondergronds geparkeerd wordt. Op het maaiveld ontstaan hoven, pleinen en openbaar groen die als een nieuwe deels openbare ruimte aan het dorpscentrum toegevoegd worden. Een verouderd, onaantrekkelijk en ontoegankelijk deel van Bussum verdwijnt daarmee en een nieuw stukje stad zal later bij het centrum van Bussum aan gaan sluiten.

DATASHEET

Programma: 39 appartementen, 8 stadswoningen, parkeergarage Duur bouw: 22 maanden Stedenbouw en architectuur: LEVS architecten Opdrachtgever: BK Bouw Bussum Landschapsontwerp: LANDLAB

Noot voor redacties

Deel: ' LEVS architecten ontwerpt oase van rust in Bussum '






Lees ook