Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale


_________________________________________________________________

De brandstofcel

_________________________________________________________________

Stel je voor: een auto die rijdt op benzine, geen schadelijke gassen uitstoot en nog water produceert ook. We hoeven ons niet meer schuldig te voelen als we in de auto stappen naar de supermarkt om de hoek. Of ligt het toch niet zo eenvoudig?

Sinds de 'geboorte' van de auto, zo'n eeuw geleden, is deze altijd aangedreven door een verbrandingsmotor. Dit zal de komende tien jaar echter gaan veranderen. De milieuwetgeving ten aanzien van toelaatbare emissies zal zodanig worden aangescherpt, dat de huidige motoren niet aan deze eisen kunnen voldoen. Deze eisen zijn namelijk alleen haalbaar voor elektrisch aangedreven auto's.

De doorbraak van de elektrische auto is te danken aan de brandstofcel. Anders dan bij een door batterijen aangedreven auto, kan een brandstofcel een hoog vermogen leveren in combinatie met een grote actieradius. In een brandstofcel wordt waterstof elektrochemisch omgezet in water, waarbij elektriciteit wordt geproduceerd. Multinationals Shell en Daimler-Chrysler werken sinds vorig jaar samen om een elektrische auto te fabriceren.

Prof. Gert Jan Kramer, deeltijdhoogleraar aan de TUE en tevens medewerker van Shell International Oil Products B.V., geeft een lezing over de brandstofcel.
Sible Schöne van het Wereldnatuurfonds zorgt voor een reactie op Kramers verhaal. Hij werpt tevens de vraag op welke stappen er nu het best kunnen worden gezet om iets met de brandstofcel te doen. Stappen op nationaal en internationaal niveau, stappen door bedrijfsleven, overheden en organisaties als het WNF. Hierbij neemt hij klimaatverandering en de noodzaak tot 80% reductie in CO2-emissies als uitgangspunt.

_________________________________________________________________

Wo 9 februari
De brandstofcel /item
Prof.dr. G.J. Kramer
Sible Schöne
11.45 - 13.00 uur
Blauwe Zaal Auditorium

_________________________________________________________________

Deel: ' Lezing De brandstofcel '
Lees ook