Universiteit van AmsterdamHartstocht in de filosofie: ziekte of voorwaarde?

zondag 2 juni 15.30 uur

Lezing in de serie Hartstocht in contrapunt
In de lezingenserie Hartstocht in contrapunt gaat het steeds om de spanning tussen willen en kunnen, tussen gevoel en verstand. In de architectuur, de politiek, de cultuur en de wetenschap botsen de fantasten voortdurend met de beteugelaars. Is het mogelijk om bevlogen te zijn en tegelijkertijd de strakke voorschriften van de huidige maatschappij te volgen? De twee lezingen van deze bijeenkomst hebben als thema

Hartstocht in de filosofie: ziekte of voorwaarde? In de eerste lezing gaat Frans Jacobs, hoogleraar Ethiek, in op de stelling van Kant dat hartstochten en affecten ziekten zijn van het gemoed, die de kennis vertroebelen en de moraal ondermijnen. De tweede lezing wordt gehouden door Gerard de Vries, hoogleraar Wetenschapsfilosofie. Hierin stelt hij het idee van distantie als vereiste voor wetenschap aan de orde: kan kennis wel vergaard worden zonder hartstochtelijk betrokken te zijn bij een onderwerp? Na afloop van de lezingen is er gelegenheid voor discussie onder leiding van de hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam Meer informatie: afdeling communicatie, Faculteit der Geesteswetenschappen, telefoon: 020-525 3804.

UvA Persvoorlichting
Postbus 19268
1000 GG Amsterdam
Spui 25-27
Tel: 020 525 3193
Fax: 020 525 4963
Werktijden: maandag t/m donderdag (09.00 - 17.30 uur)

Deel: ' Lezing Democratie slechts middel om bevolking rustig te houden? '
Lees ook