artis


amsterdam, 24 augustus 1999

persbericht

avondvoorstelling in het artis planetarium

hoe wordt een zwart gat geboren?

op dinsdagavond 7 september staat het artis planetarium in het teken van zwarte gaten. zwarte gaten behoren tot de meest fascinerende objecten in het heelal. zij zijn zo compact en hebben zo'n enorme aantrekkingskracht dat zelfs het licht (dat met een snelheid van 300.000 kilometer per seconde reist) er niet aan kan ontsnappen. bijgevolg zijn ze niet te zien. en ze slokken als onzichtbare stofzuigers alles op wat te dicht in hun buurt komt.

wetenschapsjournalist govert schilling vertelt deze avond over dit mysterieuze sterren-kundige fenomeen. ondermeer zal hij ingaan op gammaflitsers: felle uitbarstingen van gammastraling (de meest doordringende straling die we kennen) in de diepten van het heelal, op miljarden lichtjaren afstand. het lijkt erop dat gammastraling alles te maken heeft met de geboorte van zwarte gaten. de lezing wordt geïllustreerd met fascinerende en verhelderende beelden.

na de lezing wordt op de reusachtige koepel van het planetarium de sterrenhemel van de maand september vertoond. de avondvoorstelling begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. het planetariumgebouw aan de plantage kerklaan in amsterdam is open vanaf 19.30 uur. de toegangsprijs bedraagt ƒ 12,50 per persoon. kaarten worden uitsluitend aan de zaal verkocht. abonnementhouders van artis hebben gratis toegang.

voor meer informatie kunt u bellen: 020 - 5233452

Zoekwoorden:

Deel: ' Lezing Hoe wordt een zwart gat geboren? '
Lees ook