Landbouwuniversiteit Wageningen


*wo 10-03-99 INSECTEN ALS MACABERE GETUIGEN EN ALS SYMBOOL VAN WEDERGEBOORTE


tijd 20.00-22.00 uur

plaats De Wereld, 5 Meiplein 1, Wageningen
onderwerp lezing 'Insecten om een misdaad op te lossen' door dr. Jan Krikken (Forensisch entomoloog, Naturalis - Nationaal Natuurhistorisch Museum, Leiden) en 'De hartscarabee in het oude Egypte - symbool van wedergeboorte' door drs. Hendrikje M. Nouwens (Egyptologie, UL)
informatie afd. voorlichting en pr, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
internet https://www.wau.nl/entolez.html

Insecten zijn soms de intieme getuigen van de dood van mens en dier. Enkele minuten na het overlijden van kan een lijk reeds bevolkt raken met bromvliegen, en later met andere groepen vliegen, kevers, en wat dies meer zij, afhankelijk van allerlei omgevingsfactoren. Zij planten zich op, in en onder het lijk voort, eten ervan, jagen op elkaar, en vormen een complete micro-levensgemeenschap. Op basis van een analyse van de levensgemeenschap kan de post mortem interval (PMI) vastgesteld worden. De PMI is de tijd die verstreken is tussen het tijdstip van aantreffen van het lijk en het
tijdstip van overlijden. Jan Krikken toont aan dat forensisch-entomologisch onderzoek van een lijk ondersteunende en soms doorslaggevende informatie ten behoeve van de rechtsgang kan geven. De scarabee of mestkever is op een iets minder macabere wijze met de dood verbonden. Vanwege zijn typische leefwijze werd het insect door de oude Egyptenaren beschouwd als het symbool van vernieuwing en de menselijke hoop op wederopstanding. Dit leidde tot de vervaardiging van prachtige kevervormige amuletten, die aan de doden werden meegegeven op hun laatste reis.

Zoekwoorden:

Deel: ' Lezing Insecten om een misdaad op te lossen '
Lees ook