Date: Thu, 04 Mar 1999 14:52:21 +0100

INVLOEDEN VAN OOST-WEST MIGRATIE OP DE EUROPESE ARBEIDSMARKT

Op maandag 8 maart zal Elmar Hönekopp in het Duitsland Instituut een lezing houden over:

"Wirtschaftlicher Transformationsprozeß in Osteuropa, Ost-West Migration und ihre Auswirkungen auf die westeuropäische Arbeitsmärkte"

De heer Hönekopp is verbonden aan het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) van de Bundesanstalt für Arbeit in Nürnberg. Het thema van de lezing is de invloed van de economische transities in Oost-Europa op Europese migratiestromen. Verwacht wordt dat ná de uitbreiding veel Oosteuropeanen werk zullen gaan zoeken binnen de EU.

De verwachting is dat de komende uitbreiding van de EU met name in de grensregio's merkbaar zal worden, hierdoor lijken Duitsland en Oostenrijk de eerste directe 'getroffenen'. Voor de marktpositie van de relatief aantrekkelijke Nederlandse werknemers op de Europese arbeidsmarkt zullen de effecten hiervan zeker ook voelbaar zijn. In Nederland lijkt niemand zich daar vooralsnog zorgen over te maken. Om deze komende migratiegolf te verminderen, dient de transformatie van de Middeneuropese economieën versneld te worden, en daarmee de integratie van deze landen in de wereldeconomie. Met ondersteuning van de EU wordt hier koortsachtig onderzoek naar gedaan, ondermeer door de Bundesanstalt für Arbeit.

Na deze inleiding zal er, onder leiding van prof. dr. M.C. Brands, wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut, een discussie plaats vinden.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 8 maart 1999 in het Duitsland Instituut, Heren-gracht 487, begint om 15.00 uur en zal omstreeks 17.00 worden afgesloten met een drankje. De lezing wordt in het Duits gehouden.

Voor meer informatie over en aanmeldingen voor deze lezing kunt u contact opnemen met het Duitsland Instituut Amsterdam, Folkert Joustra (020 - 525
3699).

Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld.

Deel: ' Lezing Invloed oost-west migratie op Europese arbeidsmarkt '
Lees ook