Ingezonden persbericht


Persbericht

LEZING OVER 'LANDJEPIK' IN HET BEVRIJDINGSMUSEUM

De Nederlandse annexatie van Duitsland 1945 - 1949

Op woensdag 20 maart a.s. houdt journalist Hans Smits een lezing over zijn recent verschenen boek 'Landjepik, de Nederlandse annexatie van Duitsland 1945-1949'.

Veel Nederlanders in de hogere kringen droomden in de na-oorlogse jaren van verregaande annexatie van Duits grondgebied. Soms ging het daarbij om een tweemaal zo groot Nederland en het deporteren van vele miljoenen Duitsers. Steden als Bremen, Aken en Keulen zouden Nederlands worden. Deze grote ambities werden in tientallen brochures en pamfletten uitgedragen.

De regering heeft in de periode 1945-1949 dan ook alles in het werk gesteld om de landsgrenzen een flink eind oostwaarts op te schuiven. Zo hadden de kabinetten Schermerhorn-Drees en Beel een bijzondere belangstelling voor het Eems-Dollard-gebied. Ook keek men met een zekere gretigheid naar het Waddeneiland Borkum om er een strafkolonie voor NSB-ers, SS-ers en andere collaborateurs van te maken. De begeerte ging verder uit naar alle grensgebieden waar een Nedersaksisch dialect werd gesproken en vooral ook naar olievelden en kolenmijnen.

Uiteindelijk gingen in 1949 de Britse en Amerikaanse bezetters van Duitsland akkoord met minuscule grenscorrecties, waaronder Elten en Tudderen en de Duivelsberg bij Beek/Ubbergen. 'Hermann' werd daar ineens 'Herman' genoemd! Die werden door het kabinet-Drees-Van Schaik al snel ingezet als onderhandelingsobject met de nieuwe Bondsrepubliek, om toch nog zeggenschap te krijgen over de Dollard, die Nederland zo graag wilde inpolderen...

Hoe dit alles afliep beschrijft Hans Smits in een boeiend boek over dit vrijwel vergeten hoofdstuk uit onze na-oorlogse geschiedenis.

Journalist Hans Smits werkte bij Het Parool en NRC. Van 1971 - 1999 was hij redacteur van Vrij Nederland. Hij was tevens docent journalistiek.

Datum: 20 maart 2013
Tijd: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Toegangsprijs E5,- (MK geldig)

Deel: ' Lezing over 'landjepik' in het bevrijdingsmuseum '


Lees ook