Lezing Pramoedya Ananta Toer bij IIAS

Datum: 7 juni 1999

Tekst: Maandag 7 juni 1999
11.00  12.00 uur
Groot Auditorium, Academiegebouw
Rapenburg 73, Leiden

Op maandag 7 juni spreekt Pramoedya Ananta Toer (1925) bij het International Institute for Asian Studies (IIAS) in Leiden over de rol van de literatuur in Indonesik.

Het belangrijkste thema in Pramoedyas werk is de onderdrukking die de Indonesikrs in hun geschiedenis en met name de twintigste eeuw moesten ondergaan. Hij beschrijft daarbij niet alleen de onmenselijkheid van de overheersers, maar levert ook kritiek op de soms opportunistische houding van de onderdrukten.

Zijn eerste literaire faam verwierf hij met 'Perburuan' (1949- De Vluchteling) over het ondergrondse verzet tegen de Japanse bezetter door de jonge Javaan Hardo. Pramoedya schreef dit boek toen hij een gevangene was van de Nederlanders (1947-1949). Het thema in 'De vluchteling' is karakteristiek voor Pramoedya: de keuze waarvoor elk mens zich gesteld ziet, tussen verzet, neutraliteit of collaboratie; trouw of verraad. Ander werk uit deze periode is helaas verloren gegaan.

Pramoedyas internationale doorbraak kwam met een vierdelige serie geschreven op het Molukse eiland Buru, waar hij tien jaar (1969-1979) als dwangarbeider gevangen zat. De vier boeken, 'Bumi Manusia' (1980  Aarde der mensen), 'Anak semua bangsa' (1981  Kind van alle volken), 'Jejak langkah' (1985  Voetsporen) en 'Ruma Kaca' (1988  Het glazen huis) vormen een quasi autobiografie van Minke, alias Adisoerjo, de eerste inlandse journalist op Java. Pramoedya beschrijft hoe Minke met zijn werk de grondslag legde voor het Indonesisch nationalisme.

Pramoedya is voor velen een symbool van onverzettelijke verdediging van de mensenrechten. Ik leef voor het schrijven, maar mijn boeken zijn verboden. Dat betekent dat men mij het leven ontnomen heeft, zo vat hij het effect samen van het verbod op publicatie van zijn boeken in Indonesik en de beperking van zijn persoonlijke vrijheid.

Na jarenlang huisarrest heeft de nieuwe regering van president Habibie toestemming verleend aan Pramoedya om te reizen. Pramoedya Ananta Toer bezoekt Nederland voor het eerst sinds 1953.

Organisatie: IIAS

adres: Postbus 9515

postcode: 2300 RA

woonplaats: Leiden

Telefoon: 071 527 2227

Deel: ' Lezing Pramoedya Ananta Toer bij IIAS Leiden '
Lees ook