Uit de plooi. Verlichting en wetenschap in de 18e eeuw


Lezing met filosoof Christoph Lüthy en conservator Barbara Kruijsen

NIJMEGEN, 20130214 -- Wat is de plaats van de achttiende eeuw, de eeuw van de Verlichting, in de wetenschapsgeschiedenis? Christoph Lüthy, filosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft een lezing bij de tentoonstelling Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging van Museum Het Valkhof. Voorafgaand hieraan geeft Barbara Kruijsen, conservator van Museum Het Valkhof een inleiding op de tentoonstelling en kan deze bezichtigd worden. Zondag 10 maart 2013, 14.00 - 16.30 uur, Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen.

In de 18e eeuw raakte Nederland uit de plooi. Heel letterlijk met het verdwijnen van de diepe plooien in de damesjaponnen en de stijve mannenpakken. Maar ook in politiek en maatschappelijk opzicht ontplooien de mensen zich.  eze ‘vergeten’ eeuw heeft een grote invloed gehad die nu nog merkbaar is.

Museum Het Valkhof geeft met de tentoonstelling Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging  een  beeld van deze verrassende eeuw. 

De zeventiende eeuw was de eeuw van de 'wetenschappelijke revolutie', met Newton als hoogtepunt. De  negentiende eeuw was de eeuw van de 'industriële revolutie', met  stoommachines als drijfveer. Maar welke plaats neemt de  tussenliggende, achttiende eeuw, de eeuw van de Verlichting, in dit verhaal van wetenschap naar technologie in? En welke rol heeft Nederland erin gespeeld?

Deelname (inclusief bezichtiging)  €  15,- | medewerkers en alumnipashouder RU €  10,- | studenten €  5,-

Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/uitdeplooi

Dit is een programma van het  Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Museum Het Valkhof.


Deel: ' Lezing Uit de plooi. Verlichting en wetenschap in de 18e eeuw '
Lees ook