Afzender: p.slaa@knag.nl

Contactpersoon: Pauline Slaa

Lezing door Prof Manuel Castells

Datum: 8 oktober 2001

Lezing van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap Alexander von Humboldt Lecture in Human Geography

De trilogie The Information Age van professor Manuel Castells - die door de Wall Street Journal werd uitgeroepen tot de Adam Smith van deze tijd - is een van de meest indrukwekkende sociaal-wetenschappelijke werken over het einde van het vorige millennium. De vooraanstaande Franse socioloog Alain Touraine verleende aan dit magnus opus van Castells het predikaat 'klassieker van de 21ste eeuw'. Zijn Britse collega Anthony Giddens spreekt over 'een encyclopedische studie'.

Castells laat zien hoe de sociale structuur van de wereld ingrijpend verandert door de mogelijkheden van de informatietechnologie. Door die technologie zijn wereldwijde netwerken ontstaan, waarin individuen, bedrijven en instellingen met elkaar zijn verbonden. Castells ziet tal van gevolgen van deze technologische sprong. Een daarvan is het ontstaan van een economie op wereldschaal die voortdurend op zoek is naar nieuwe productie- en consumptiemogelijkheden. Massaproductie maakt plaats voor flexibele productie met behulp van steeds wisselende ketens van bedrijven en instellingen. Een ander gevolg betreft de steden. Steden nemen een andere rol in binnen de de netwerkeconomie. Oude regionale bindingen verliezen het van lucratievere internationale allianties met als gevolg een toenemende sociale fragmentatie. Landsgrenzen, reputaties en tradities hebben geen gezag meer, hetgeen diep ingrijpt in het dagelijks leven.

Deze lezing van het KNAG in samenwerking met de Katholieke Universiteit Nijmegen en the Netherlands Graduate School of Housing and Urban Research is een unieke gelegenheid om deze grote wetenschapper (in het engels) te horen spreken.

Datum: maandag 8 oktober 2001 - aanvang: 19.00 uur Locatie: Aula van de Katholieke Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2 te Nijmegen

Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG)

Postbus 80123

3508 TC

Utrecht

Telefoon: (030) 253 24 12

www.knag.nlDeel: ' Lezing van Castells bij Aardrijkskundig Genootschap '
Lees ook