Van nature kunstmatig. Over hubots en echte mensen


Lezing met filosoof Jos de Mul en filosoof en psycholoog Pim Haselager

NIJMEGEN, 20140311 -- Kunnen robots emoties hebben? Is het denkbaar dat zij ons zullen gaan overheersen? Wat betekenen robots met steeds meer menselijke eigenschappen voor ons zelfbegrip? Na de lezing van filosoof Jos de Mul gaat hij in gesprek met filosoof en psycholoog Pim Haselager met hem in gesprek over de maatschappelijke gevolgen van de inzet van robotica.

Disciplines als de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie zijn begonnen ons leven op een fundamentele wijze te veranderen. Zullen zij ook leiden tot een transformatie van de menselijke levensvorm?

In de prijswinnende televisieserie Real Humans humanoïde robots niet alleen de mens als fabrieksarbeider, seniorenhulp en sekspartner. Zij komen ook tegen de mens in opstand. Hoe realistisch is het beeld dat Real humans van deze ‘menselijke robots' schetst?

Filosoof Jos de Mul ( EUR) schreef het essay Kunstmatig van nature: Onderweg naar Homo Sapiens 3.0, voor de Maand van de Filosofie 2014. Eerder sprak hij in Utrecht en in Rotterdam. De teksten van beide lezingen verschenen in Trouw. De lezing in Nijmegen is de laatste in de reeks.

 Pim Haselager is hoofdonderzoeker bij het Donder Institute.

Lisa Doeland, filosoof en programmamaker bij het Soeterbeeck Programma is de gespreksleider.

Dinsdag 25 maart 2014 van 20.00 - 22.00 uur Collegezalencomplex Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1.

 Deelname: € 9,50 | medewerkers en Vrienden van de RU € 7,- | studenten gratis

Meer informatie en inschrijven op  www.ru.nl/sp/josdemul

Dit is een lezing in aanloop naar de Maand van de Filosofie van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen, Filosofie Magazine, Lemniscaat en Trouw.


Deel: ' Lezing 'Van nature kunstmatig. Over hubots en echte mensen' '
Lees ook