Landbouwuniversiteit Wageningen


Persbericht

14-12-98 nr. 98-80

Lezingenserie Insecten en Maatschappij verovert De Wereld

Insecten kijken niet op van SM, homosexualiteit of maagdelijke geboorte

Insecten leggen een grote variatie aan de dag in voortplantingsstrategieën. Maagdelijke geboorte, SM, homoseksualiteit en vele andere praktijken komen bij insecten voor. Het is mede te danken aan de gevarieerde manier van voortplanten dat insecten zon succesvolle diergroep zijn. Het sexleven van insecten is slechts één van de nieuwe onderwerpen in de lezingenserie 'Insecten en maatschappij', die vanaf januari 1999 iedere woensdagavond in Hotel De Wereld in Wageningen gehouden wordt. De serie werd met groot succes eerder gehouden in Wageningen (1997) en Utrecht (1998). Tot de nieuwe onderwerpen behoren: sex bij insecten, insecten als medicijn, insecten in Hollywood en de invloed van insecten op de geschiedenis. De lezingen zijn gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

Syfilis
Insecten beïnvloeden ons dagelijks leven op onvermoede manieren. Insecten zijn de meest succesvolle organismen op aarde. Wanneer we het totale gewicht van alle insecten op aarde delen door het aantal mensen, dan is er 200-2000 kg insect per persoon beschikbaar. Insecten worden daarom bijna overal ter wereld gegeten, als delicatesse. Ieder mens draagt ook insecten of mijten met zich mee: we staan met deze dieren op en we gaan ermee naar bed. Insecten kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen. Een derde van onze landbouwproductie is het rechtstreeks gevolg van insectenbestuiving van onze gewassen. We kunnen insecten gebruiken als geneesmiddel, bijvoorbeeld tegen syfilis, en we kunnen ze gebruiken bij het oplossen van moordzaken. Daarnaast figureren insecten in films, mythen, sagen, religies, zwarte magie en de kunst. Schilders proberen dikwijls met hun schilderijen een bepaalde boodschap door te geven. Vincent van Gogh bijvoorbeeld, kondigde zijn zelfmoord aan door insecten in zijn schilderijen te verwerken.

Onbekend maakt onbemind
Hoewel mensen te gast zijn in de wereld van insecten, kennen wij de wereld van het insect nauwelijks. Insecten leven in een chemische wereld en zijn uitgerust met de meest fantastische zintuigen waarmee ze minuscule hoeveelheden informatie opvangen. Onderzoekers zijn daarin geïnteresseerd om ideeën op te doen voor het ontwikkelen van robots en extra-ultra-light spionage vliegtuigen. Ook worden insecten ingezet bij reddingsoperaties waar mensen, honden of robots niet geschikt voor zijn. In geschiedenisboeken komen we insecten vreemd genoeg niet tegen, terwijl er meer oorlogen beslist zijn door insecten dan door geweervuur.

Op safari in de tuin
Het genieten van de natuur en van biologische diversiteit is mogelijk dankzij de enorme variatie aan insecten, want ecosystemen draaien op insecten. Van elke tien diersoorten lopen er acht op 6 poten rond. Dagelijks worden er nieuwe soorten insecten gevonden, ook in Nederland. In uw eigen tuin kunt u op safari: de diversiteit aan insecten in een stadstuin kan bijzonder groot zijn. In de vernieuwde serie Insecten en Maatschappij wordt de rol van insecten vanuit alle hoeken belicht.

NOOT VOOR DE REDACTIE

De lezingen in de serie 'Insecten en maatschappij' vinden plaats van 6 januari t/m 10 maart 1999, iedere woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in Hotel De Wereld, 5 Meiplein 1, Wageningen. De toegang is gratis. Programma: zie internet https://www.wau.nl/entolez.html Meer informatie: LUW- Entomologie, dr. Arnold van Huis of prof.dr. Marcel Dicke, tel. 0317-484075. (Digitaal fotomateriaal: e-mail Marcel.Dicke@medew.ento.wau.nl)

Behandeld door: afdeling Voorlichting en PR, Gert van Maanen, tel. 0317-485003 (werk) of 0317-412704 (privé).

Voor meer informatie kunt u mailen naar de afdeling Voorlichting en PR. Office@Alg.VL.WAU.NL

Deel: ' Lezingen Insecten kijken niet op van SM en homosexualiteit '
Lees ook