Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale


_________________________________________________________________

Grote wetenschappers van de eeuw
_________________________________________________________________

De afgelopen 20e eeuw is de wetenschap in een sterke stroomversnelling geraakt, de natuurwetenschappen in het bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Relativiteitstheorieën, de atoombom en de voortgang op het gebied van de geneeskunde. Bij Studium Generale komen dit trimester vier vooraanstaande natuurwetenschappers uit deze eeuw aan bod.

Einstein vs. Bohr

Van de vele discussies in de wetenschap is die tussen de bekende natuurkundigen Einstein en Bohr er één van de meest interessante. Inzet van de discussie was de interpretatie van de nieuwe quantummechanica. Volgens Niels Bohr liet de quantummechanica het niet toe om op betekenisvolle wijze te discussiëren over bepaalde details in het gedrag van atomen. Men kan bijvoorbeeld nooit het precieze moment voorspellen waarop een atoom een foton licht uitzendt. Einstein kon echter niet met deze onzekerheid leven. Hij bracht het ene na het andere bezwaar naar voren en leverde de onsterfelijke uitspraak 'God dobbelt niet'. Tijdens verschillende conferenties ging het debat tussen Bohr en Einstein dag en nacht verder. Geen van beiden gaven hun nederlaag toe. Beiden hebben in de loop van hun carrière de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontvangen.

Prof. J. Hilgevoord, emeritus hoogleraar Natuurkunde van de Universiteit Utrecht, geeft de aftrap van deze serie op maandagavond 31 januari. Hij spreekt over deze discussie tussen Einstein en Bohr.

Oort

De Nederlandse astronoom Jan Oort was één van de meest vooraanstaande astronomen van de 20e eeuw. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de kennis van de structuur én de rotatie van het heelal. Daarbij bestudeerde hij ook kometen. Het resultaat van zijn werk was de nu wijd geaccepteerde theorie dat de zon omringd wordt met een wolk van kometen, de zogenaamde Oort-wolk. Kometen die zichtbaar zijn vanaf de aarde zijn afkomstig uit deze kometenwolk.

Mevr. dr. J. Katgert-Merkelijn spreekt maandagavond 7 februari over het leven en werk van prof. Oort.

Watson en Crick

In 1953 deed het duo Watson en Crick een grote ontdekking. Ze bepaalden de dubbele helix-structuur van DNA, waaruit alle levende materie bestaat. De term 'DNA' en dit elegante model raakten over de gehele wereld bekend, net zoals Watson en Crick zelf. Hun ontdekking zorgde voor een revolutie binnen de biologie en genetica, waardoor de recombinant DNA-technieken die tegenwoordig in de biotechnologische industrie gebruikt worden, mogelijk zijn gemaakt. Watson en Crick hebben hier in 1962 de Nobelprijs voor Fysiologie en Medicijnen voor ontvangen.

Maandagavond 14 februari spreekt dr. Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht over de geschiedenis van de biochemie in het algemeen en het duo Watson en Crick in het bijzonder.

Feynman

Richard P. Feynman wordt gezien als één van de meest briljante en inspirerende fysici van deze eeuw. Hij groeide op in een buitenwijk van New York en was superslim. Na te hebben gestudeerd aan het MIT en Princeton University werd hij al op jonge leeftijd betrokken bij het roemruchte Manhattan project in Los Alamos waar de eerste atoombom ontwikkeld werd. Na de oorlog was hij als docent verbonden aan Cornell University en Caltech en won de Nobelprijs voor de ontwikkeling van de quantumelectrodynamica (QED). Hij stond bekend om zijn zeer losse stijl en originele manier van lesgeven. Hij was een echte 'performer' en 'science communicator': 'Science is great fun. Imagine you are this poor electron surfing along this wave with almost the velocity of light...'.

Maandagavond 21 februari spreekt prof. dr. F.A. Bais van het Instituut voor Theoretische Fysica te Amsterdam over het leven en werk van Richard Feynman.

_________________________________________________________________

maandag 31 jan., 7, 14, 21 en 28 februari
20.00 tot 21.30 uur Collegezaal 4 Auditorium.

_________________________________________________________________

Deel: ' Lezingenserie Grote wetenschappers van de eeuw '
Lees ook