Licentievoorstel aan Buma/Stemra


Linkvrij.nl biedt Buma/Stemra in een open brief een alternatief licentiemodel aan waarmee embedding en hyperlinks vrij kunnen blijven zodat gratis promotie voor en door artiesten mogelijk blijft.

NOORDWIJKERHOUT, 20130123 -- Er is de afgelopen dagen weer commotie ontstaan over de licentie van Buma/Stemra, waarbij embedders en hyperlinkers moeten betalen. Hierdoor dreigt het kunnen delen van informatie op internet verloren te gaan en wordt gratis promotie van artiesten belemmerd. Ali B riep in De Wereld Draait Door artiesten op om iets te vinden van deze licentie. Daar reageerde de directie van Buma/Stemra weer op in een brief aan haar leden. Via een open brief wil Linkvrij.nl de discussie starten en een alternatief licentiemodel voorstellen die geen van de nadelen van het bestaande model heeft.

Linkvrij.nl vraagt Buma/Stemra hun alternatief te overwegen dat volgens de website kan rekenen op brede maatschappelijke steun én rekening houdt met alle openbaarmakingen van een muziekwerk.

Ongeacht of hyperlinks een openbaarmaking zijn, in alle gevallen zijn bij de bronwebsite cijfers op te vragen van het totaal van alle openbaarmakingen, volgens Linkvrij.nl. Met die cijfers kan Buma/Stemra de bronwebsite een licentie aanbieden die gebaseerd is op het werkelijke aantal openbaarmakingen dat heeft plaatsgevonden.

Een levensvatbare optie, zegt Linkvrij, omdat deze werkwijze al door Stichting Webcasting Nederland wordt toepast bij licenties aan webcasters. Deze methode is volgens hen transparant en eenvoudig te beheren, met een minimum aan administratieve kosten. Bijkomend voordeel is dat deze stichting één loket kan zijn, zodat webcasters niet opgezadeld worden met een brij aan facturen van alle collectieve beheersorganisaties.

Linkvrij.nl vraagt Buma/Stemra om het voorstel serieus in overweging te nemen en voor te leggen aan haar leden.


Deel: ' Licentievoorstel aan Buma/Stemra '
Lees ook