AutoRai

Lichtgewicht Audi A2 5-4-00.
Bij Audi worden dromen snel werkelijkheid: toen Audi in 1997 tijdens de IAA de ontwerpstudie van een aluminium auto met de aanduiding Al2 presenteerde, bood zij daarmee een kijkje in de toekomst. De uiteindelijke Audi A2 met het verder ontwikkelde Audi Space Frame (ASF) is de eerste in grote serie geproduceerde auto ter wereld met geheel aluminium carrosserie.

In de A2 is alle ervaring die Audi als pionier op het gebied van de lichte constructies heeft opgedaan gebundeld. Dankzij het Audi Space Frame is de aluminium carrosserie van de A2 meer dan 40 procent lichter dan bij een conventionele stalen constructie. Het leeggewicht bedraagt slechts 895 kg, ruim 150 kg lichter dan bij wagens van deze orde van grootte gebruikelijk is. Daardoor verbruikt de A2 minder dan andere wagens met vergelijkbare rijprestaties. Door het lage gewicht is hij bovendien bijzonder wendbaar.

Met zijn markante vormgeving onderstreept de A2 de strategie van Audi om op het gebied van design normverleggend bezig te zijn. De vormgeving symboliseert tegelijkertijd het unieke karakter van het technologisch innovatieve wagenconcept, waarmee Audi opnieuw trendsetter is.

In het kort: ondanks de totale lengte van slechts 3,83 m is de A2 geen kleine auto maar een volwassen wagen met een comfortabele hoeveelheid ruimte. De breedte van 1,67 m, hoogte van 1,55 m, maar vooral de ongekend economische indeling zorgen samen voor een verrassend royaal ruimteaanbod. Het zogenoemde space floor concept waarbij de voetruimte achter lager ligt dan voorin, biedt achterin aanzienlijk meer ruimte; de ergonomische verbetering hierdoor leidt tot een ongekend ontspannen zithouding.

De A2 wordt geïntroduceerd met twee verschillende motortypes, beide met een cilinderinhoud van 1,4 liter. Met de zeer krachtige driecilinder TDI-motor met 55 kW (75 pk) en pompverstuivertechniek verbruikt de A2 slechts 4,3 liter diesel per 100 km; hij trekt in 12,3 seconden vanuit stilstand tot 100 km/u op en bereikt een topsnelheid van 173 km/u.

Met de viercilinder benzinemotor, eveneens met een vermogen van 55 kW (75 pk) bereikt de A2 vergelijkbare rijprestaties bij een gemiddeld verbruik van slechts 6,0 liter per 100 km (totaal gemiddelde volgens 93/116 EG) en voldoet hij aan de strenge emissienorm EU4. Beide versies zijn uitgerust met een 5-versnellings schakelbak.

Ook wat onderhoudsvriendelijkheid betreft is de Audi A2 normverleggend. Als eerste seriewagen ter wereld beschikt hij over een zogenaamde servicemodule. De conventionele grille is bij de Audi A2 vervangen door een neerklapbare afdekplaat waarachter de oliepeilstok en de vulopeningen voor olie en ruitesproeiervloeistof goed bereikbaar en gebruikersvriendelijk zijn aangebracht.

De A2 verbruikt weinig brandstof en biedt desondanks veel rijplezier; zijn afmetingen zijn compact, maar tegelijkertijd biedt hij ongewoon veel ruimtecomfort.

Met het consequente design, de fascinerende techniek en uitzonderlijke ideeën zoals het als meeruitvoering leverbare open sky-systeem met glazen dak, ontsluit de Audi A2 een nieuwe categorie in het segment van de compacte auto's. De A2 is een aanbod voor de 21e eeuw, een nieuwe productlijn bij Audi.

Deel: ' Lichtgewicht Audi A2 '
Lees ook