Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Datum: 14 september 2001

Lichtjesroute, de bevrijding van de stad Eindhoven.

Van dinsdag 18 september t/m zondag 14 oktober 2001

Eenmaal per jaar markeert de Lichtjesroute door de gehele stad Eindhoven de route van de geallieerden op hun weg naar de bevrijding met behulp van sierlijke ornamenten en lichtprojecten. Deze, geheel door vrijwilligers opgezette, verlichte route is een belangrijk onderdeel van de bevrijdingsfeesten in de stad Eindhoven. Tijdens de editie 2001 is vanaf www.lichtjesroute.nl een plattegrond van de route te downloaden of te printen zijn.

Op 18 september heeft het gebruikelijke fakkeldefile plaats in de binnenstad van Eindhoven. Het bevrijdingsvuur dat door wielrenners uit Bayeux is opgehaald, zal dan in een grootse optocht met veteranen, legervoertuigen, diverse muziekkorpsen en sportverenigingen van het 18 septemberplein naar het Stadhuisplein worden gebracht en aldaar wordt dan de bevrijdingsfakkel ontstoken met dit vuur. Dit is tevens de officiele start van de Lichtjesroute.Daarna volgt de toespraak door de burgemeester van Eindhoven.

Op vrijdag 21 september om 19.00 uur start de jaarlijkse Lichtjesroute loop vanaf het Pastoor van Arsplein. Er kunnen diverse afstanden worden gelopen. Start bij Restaurant Unique aan het Pastoor van Arsplein.

Op zaterdag 22 september vindt de jaarlijkse fiestocht langs de lichtjesroute plaats. Startplaatsen zijn zoals gebruikelijk: Gelderlandplein, Gerardusplein, Vlokhoven. Ze zijn o.a. vermeld op de routekaart.

Het laatste nieuws is te volgen op onze website en Omroep Eindhoven tekstTV.

Historie:
Al bij de eerste herdenking van de bevrijding van Eindhoven werd iedereen aangespoord lichtjes te laten branden als symbool van vrijheid na de jaren van duistere onderdrukking. Door de jaren heen werden er ook op buurtniveau en door winkeliers grootschalige projecten georganiseerd. Begin jaren 60 was de Lichtjesroute uitgegroeid tot een lengte van in totaal 40 km. De animo van de vrijwilligers nam echter af en na de uitbundige viering van 25 jaar bevrijding in 1969 kwam er een voorlopig eind aan de Lichtjesroute. In 1984 werd het initiatief genomen om de Lichtjesroute weer nieuw leven in te blazen. De Lichtjesroute is nu een tocht van 22 kilometer door de stad. De tocht is gebaseerd op de route die de geallieerden afgelegd hebben om Eindhoven te bevrijden in 1944.

Bron: www.lichtjesroute.nl

Redactie Lichtjesroute online:
DGW De Gids Webdesign BV
TAV Saey Gerrit
Polluxstraat 112 A
5631 ES Eindhoven
Telefoon 040 2451515

Deel: ' Lichtjesroute, de bevrijding van de stad Eindhoven '
Lees ook