Gemeente Hoogeveen28 mei 1999

Lieveheersbeestjes op luizenjacht in Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen gaat lieveheersbeestjes inzetten om bladluizen op bomen te bestrijden. De bladluizen zorgen elk jaar voor veel overlast en zijn tot dusver bestreden met een chemisch middel. Het inzetten van lieveheersbeestjes is een milieuvriendelijk alternatief. Voor een totaal van 75 bomen zet de gemeente ongeveer 45.000 lieveheersbeestjes in. BSI Bomenservice uit Baarn gaat de klus uitvoeren, hoogstwaarschijnlijk volgende week.

Bladluizen zorgen voor overlast door de kleverige substantie die ze afscheiden. De luizen zuigen het sap uit de boom, benutten de eiwitten en scheiden de overtollige suikers af. De smurrie komt op auto's terecht, zorgt voor gladheid op trottoirs en is moeilijk te verwijderen. Verder zijn de luizen nadelig voor de conditie van de boom. Een flinke kolonie kan zorgen voor verdroging van takken en bladverlies.

Tot dusver bestreed de gemeente de luizenoverlast door een chemisch middel in de betreffende bomen te injecteren. Deze aanpak is weliswaar zeer effectief, maar ook milieubelastend. Bovendien kan het injecteren pas na het bloeiseizoen plaatsvinden vanwege het risico op bijensterfte.

Natuurlijke vijand

Lieveheersbeestjes vormen de natuurlijke vijand van de bladluizen. De larve van een lieveheersbeestje kan ongeveer vierhonderd luizen verorberen. Eenmaal volwassen eet een lieveheersbeestje minimaal vijfduizend luizen tijdens zijn levensduur van drie tot twaalf maanden.

De bomen waar de lieveheersbeestjes hun werk moeten doen, staan in Elim aan de Dorpsstraat (vijftig lindebomen) en in Hoogeveen aan de Koekoeklaan, de Dr. A. Philipsstraat en De Kroon (respectievelijk vijftien, negen en vier esdoorns).

Het gaat dit voorjaar om een proef, waar de gemeente goede verwachtingen van heeft. De resultaten zijn naar verwachting in september bekend. Zijn deze bevredigend, dan zal de gemeente in de toekomst op deze manier verder gaan met het bestrijden van luizen. De kosten liggen op ongeveer f. 40,- per boom en zijn daarmee lager dan de chemische aanpak.

© Copyright Gemeente Hoogeveen, 1997, 1998, 1999

Deel: ' Lieveheersbeestjes op luizenjacht in Hoogeveen '
Lees ook