SLAU Nieuwsbrief
no. 5 februari 2000

De SLAU presenteert:

Het Huiskameronweer
literair café

met:

Helga Ruebsamen
Kees van Beijnum
L'Archet

Helga Ruebsamen (1934) werd geboren in Batavia en verhuisde op vijftienjarige leeftijd naar Nederland. Ze studeerde psychologie, werkte als journalist en debuteerde in 1964 met de verhalenbundel Kameleon. Voor enkele van deze verhalen kreeg ze al eerder, in 1959, de Reina Prinsen Geerligs-aanmoedigingsprijs. In haar daaropvolgende werken speelden verpaupering, alcoholisme en dood een centrale rol. Na Ondergang van Makorov (1971) publiceerde Ruebsamen zeventien jaar lang niet in boekvorm en verbleef zij vooral in het buitenland. Sinds 1988 woont ze in Den Haag, publiceert ze regelmatig romans en verhalenbundels en is ze geliefd bij een groot publiek in binnen- en buitenland. In 1998 werd Het lied en de waarheid bekroond met de F. Bordewijkprijs. Vorig jaar verscheen Beer is terug, een geestig-schokkende verhalenbundel die unaniem de hemel in werd geprezen. Trouw: 'Een vitale verhalenbundel, waarin het plezier van elke bladzij moeiteloos is af te lezen, Ze lijken wel te kwispelen, net als het antwoordparaat van de ontgoochelde verwarmingsmonteur op bladzij honderdvijf.'

De jeugd van Kees van Beijnum speelde zich af tegen het decor van de rosse buurt van Amsterdam, waar zijn familie cafés en hotels uitbaatte. Na een lange periode van reizen en uiteenlopende baantjes en beroepen koos hij in 1991 voor een bestaan in de literatuur. Zijn debuut Over het IJ. Reconstructie van een moord, een literaire reportage over een waar gebeurde moord, kreeg goede besprekingen. In 1994 bracht Van Beijnum zijn romandebuut Hier zijn de leeuwen uit en in 1995 verscheen het semi-autobiografische Dichter op de Zeedijk, dat Van Beijnums doorbraak betekende. Citaten uit de recensies: 'ontroerend zuiver', 'smeuïge zinnen' en 'geraffineerd'. Het boek werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Vanavond praat Van Beijnum over De oesters van Nam Kee, dat in januari verscheen. In deze roman blikt een man vanuit de gevangenis terug op zijn leven: een aaneenschakeling van leugens en bedrog.

Strijkkwartet L'Archet bestaat uit vier studentes uit Amsterdam en Utrecht. Naast hun universitaire en conservatoriumstudies spelen zij in verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest. Daarnaast timmeren ze sinds anderhalf jaar aan de weg met een eigen kwartet. Het viertal brengt licht klassieke muziek, maar ook populaire stukken en musicalarrangementen. Vanavond speelt L'Archet onder meer Kwartet in C van Mozart en The arrival of the queen of Sheba van Händel.

Het Huiskameronweer vindt plaats op donderdag 17 februari 2000, vanaf 20.00 uur,
in Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Toegang is gratis.

Meer informatie over de SLAU bij Vrouwkje Tuinman, 030-2367712.

Deel: ' Literair cafe Het Huiskameronweer met Helga Ruebsamen '
Lees ook