Locoburgemeester Langenacker opent 15 juli oude V&D-gebouw Haarlem


Oude V&D-gebouw Haarlem opent haar deuren voor experimenteel warenhuis

Haarlem, 20160627 -- Het oude V&D-gebouw in Haarlem heeft een nieuwe bestemming gevonden. De bovenste verdieping kwam afgelopen maand in het nieuws doordat huurders zich konden melden bij verhuurder Camelot Europe. Het winkel en keldergedeelte wordt 15 juli 2016 geopend door locoburgemeester Joyce Langenacker. Gather, het warenhuis van de kleinschalige maakindustrie en innovatieve merken neemt deze maand samen met handenvol creatieven haar intrek in het winkelgedeelte op de onderste twee verdiepingen. Initiatiefnemer Danny van Heusden ziet het V&D-gebouw als een experiment richting een volgende stap. Het warenhuis heeft sinds begin deze maand de sleutels en is gestart met de verbouwing.

Van Heusden legt uit: 'Dit is de volgende stap richting een volledige uitwerking in de Koepelgevangenis die over enkele jaren opengaat en die we als Gather willen invullen. We zijn nu met tientallen vrijwilligers waaronder diverse vluchtelingen het oude V&D-gebouw aan het opknappen.' Er wordt nog gezocht naar enkele creatieven voor deze proeftuin waarin er zowel gemaakt als gepresenteerd kan worden. Hiervoor is een selectieproces ontwikkeld. 

Van winkelpand naar warenhuis
Gather was tot voor kort een podium voor (startende) ondernemers, jong design talent en gevestigde innovatieve merken aan een kleiner pand in Haarlem. Het V&D-gebouw in Haarlem is een logische vervolgstap richting de Koepelgevangenis als locatie. Het warenhuis zal vanaf de opening staan voor een verrassende mix van creatieve producten. Op 15 juli 2016 zal de rollende start een vervolg krijgen door middel van een officiële opening door locoburgmeester Joyce Langenacker. Op dit moment zijn er de eerste creatieven en merken aangesloten zoals Waarmakers, Linja Shoes, Arp Design, Bebob Design, Fabel van Gyda Kropff,Gijs Dutch Design Brillen en Akwan2fo African Fashion (samenwerking tussen Nederlands Designers en Ghanese kleermakers). Aangesloten ondernemers krijgen een letterlijke etalage. Samen zorgt dit voor een steeds veranderende winkel waarbij de inrichting en het aanbod nooit hetzelfde zal zijn. De organisatie van evenementen, show, debatten en manifestaties worden een belangrijk onderdeel van het totaalconcept Gather. Mede-initiatiefneemster Bernice Bartling vult aan: 'Vaak zitten makers opgesloten in hun ateliers, alleen met zichzelf of een paar medewerkers. Nu komen de makers midden in de reuring. Dan gaat er iets met hen gebeuren. Gaan de luiken open. Op z’n minst komt daar co-creatie uit.'

Verkoop ondergeschikt maken aan de beleving
Initiatiefnemer Van Heusden legt uit wat consumenten kunnen verwachten met een bezoek aan het oude V&D-pand in Haarlem na de opening in juli 2016: 'Verrassen, verbazen en verwonderen van het publiek staat voorop.' Er is gekozen om verkoop ondergeschikt te maken. Dit vertaalt zich door het ontbreken van kassa’s en verkopers. Het plan is om te werken met QR-codes en via internet de afhandeling plaats te laten vinden. Later wordt gezocht naar geavanceerdere methoden hiervoor. De doelgroep is in eerste instantie groot Amsterdam, later uitgroeiend naar heel Nederland. Ook zijn er hierna internationale plannen. De mensen die Gather verwacht aan te trekken zijn hoger opgeleide mensen van elke leeftijd die houden van cultuur en nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen. In de toekomst verwacht Gather naast debatten, shows, evenementen en manifestaties te gaan organiseren ook bijpassende horeca te kunnen introduceren.

Gather– is hét nieuwe warenhuis in het oude V&D gebouw van Haarlem van de kleinschalige maakindustrie en innovatieve merken. Een inspirerende ontmoetingsplek voor nieuwsgierige consumenten die op 1 juli 2016 zijn deuren opent gevolgd door een officiële opening op 15 juli 2016. Meer informatie: https://www.thisisgather.nl/


Deel: ' Locoburgemeester Langenacker opent oude V&D-gebouw Haarlem '
Lees ook