Lokaalhout vermarkt Nederlands hout in Leersum


Staatsbosbeheer en lokaalhout organiseren eerste lokaalhoutdagen

'S-GRAVELAND, 20110503 -- Lokaalhout organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer op 20 en 21 mei in Leersum de eerste Lokaalhoutdagen. Tijdens de Lokaalhoutdagen worden bomen uit de directe omgeving ter plekke verzaagd en tot plank, meubel, haardhout of snijplank vermaakt. Lokaalhout en Staatsbosbeheer stimuleren hiermee het duurzaam gebruik van Nederlands lokaal hout.

In Nederland is een grote vraag naar hout voor onder andere bouwmaterialen, planken en brandhout. Staatsbosbeheer oogst op een verantwoorde manier hout uit zijn bossen om aan deze vraag te voldoen. Uit de Nederlandse bossen wordt kwalitatief goed en mooi hout geoogst. Dit hout is uitstekend geschikt voor verwerking tot een duurzaam eindproduct zoals bijvoorbeeld een schutting of tuinmeubilair.

In Nederland is het vrij ongebruikelijk om hout uit het bos ter plekke te verwerken en te vermarkten. De Lokaalhoutdagen brengen daarin verandering. Tijdens de Lokaalhoutdagen zien bezoekers hoeveel hout er feitelijk bruikbaar is voor andere doeleinden dan als haardhout of als versnipperde onkruidbestrijder in de tuin. Lokaalhout streeft ernaar Nederlanders bewust te maken van de waarde van het eigen lokale product.


Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert 240.000 ha natuurgebied in Nederland. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk om lokaal hout te produceren en te oogsten zodat de druk op de houtimport verminderd wordt. Lokaalhout en Staatsbosbeheer zetten de Lokaalhoutdagen in om het vrijgekomen hout zo duurzaam mogelijk te verwerken en tegelijk het Nederlands publiek informeren over het proces van bos tot eindproduct.  “Al het hout dat uit de bossen van Staatsbosbeheer komt is FSC gecertificeerd. De afnemers van dit hout kunnen hierdoor zeker zijn dat de houtoogst bijdraagt aan de instandhouding van gezonde bossen. Er is veel mogelijk met Nederlands hout! Tijdens de Lokaalhout dagen in Leersum leveren wij douglas, eiken, beuken en populier, waar ter plekke meubels van worden gemaakt. We vinden het een fantastisch initiatief van Lokaalhout, waar we graag aan meewerken”, aldus Maarten Willemen, Hoofd Hout, Staatsbosbeheer.


Lokaalhout

Lokaalhout is duurzaam en heeft zich ten doel gesteld het Nederlands hout beter toegankelijk te maken voor de consument en eindgebruiker. Door de inzet van een mobiele houtzagerij worden transportkosten beperkt. Lokaalhout werkt CO2 neutraal en milieuvriendelijk en kiest voor een optimaal (her)gebruik van Nederlands hout. Lokaalhout is een duurzame onderneming.


Waar en wanneer

Vrijdag 20 mei van .9 tot 17 uur.
Zaterdag 21 mei van 10 tot 16 uur.
Boswachterij op het Leersumseveld, Maarsbergseweg 18a, 3956 KW te Leersum
Toegang is gratis


Deel: ' Lokaalhout vermarkt Nederlands hout in Leersum '
Lees ook