Ministerie van Financiën


https://www.minfin.nl

Persbericht
PERS-2002-150 Den Haag, 11 juni 2002

Voorbeeldfunctie lokale overheden bij euro-omprijzing niet altijd goed uit de verf gekomen

De meeste gemeenten zijn bij de invoering van de euro zorgvuldig omgegaan met de omzetting van de parkeertarieven. Ze hebben afgezien van verhogingen of de prijsstijging gecompenseerd met een langere parkeertijd. In 46 van de 134 gemeenten met betaald parkeren is echter sprake van een verhoging die boven het inflatietempo uitgaat. De gemeente Hardenberg spant daarbij de kroon met een verhoging van 1 gulden naar 1 euro per uur. Minister Zalm van Financiën schrijft daarover in een brief aan de Tweede Kamer dat de voorbeeldfunctie van lokale overheden om terughoudend te zijn met prijsaanpassingen niet altijd goed uit de verf is gekomen.

Gemeenten als Den Bosch, Utrecht en Zeist hebben geheel afgezien van aanpassingen. Anderen gemeenten, zoals Almelo, Den Haag en Maastricht, hebben afgerond naar het lager naastgelegen ronde eurobedrag. Gorinchem heeft de parkeertarieven zelfs verlaagd met 12 procent. Compensatie van de prijsverandering in de lengte van de parkeertijd heeft zich onder meer voor gedaan in Rotterdam, Culemborg en Haaksbergen.
Een flink aantal gemeenten heeft, aldus minister Zalm, ondanks zijn advies aanzienlijke tariefsverhogingen doorgevoerd. Sommigen (Goes, Gouda, Simpelveld) hebben simpelweg het guldenbedrag door twee gedeeld om aan het euro-tarief te komen. Als verklaring voor de verhogingen wordt opgegeven: het vastliggen van een meerjarig beleid (Leeuwarden), het lange tijd niet vergroot hebben van de tarieven (Dordrecht), het terugverdienen van infrastructurele parkeerprojecten (Oldenzaal), budgettaire problemen (Muiden) of een combinatie hiervan (Veendam). Bijna alle gemeenten die de tarieven hebben verhoogd, zo schrijft de minister van Financiën, geven aan dat er geen relatie is met de invoering van de euro. Het is in een aantal gevallen, aldus de minister, echter niet onbegrijpelijk dat de verhoging door de consument verdacht wordt gevonden, zeker als de achterliggende beleidsoverwegingen niet of onvoldoende aan de burger zijn toegelicht. Het is aan de gemeenteraden om daar een uitspraak over te doen.

Voor nadere informatie:
Jeroen Sprenger, 06 531 30 580

De brief en de bijlage waarin een volledig overzicht wordt gegeven van alle gemeenten met betaald parkeren zijn volledig te raadplegen op de website www.minfin.nl .

11 jun 02 16:09

Deel: ' Lokale overheden niet altijd voorbeeldig bij euro-omprijzing '
Lees ook