FNV

Loonwijzer-onderzoek: allochtonen verdienen minder

Ondanks hetzelfde opleidingsniveau verdienen allochtonen minder dan autochtonen. Dit is n van de conclusies uit het loonwijzer-onderzoek dat vandaag bij de start van de 'Week van de Loonwijzer' wordt gepresenteerd. Allochtone werknemers verdienen bruto per uur gemiddeld 13,20 euro. Dit ligt ver achter bij het bruto uurloon van de Nederlandse man die 14,90 euro verdient.

Het onderzoek wijst verder uit dat allochtonen mannen uit West Europese landen beter af zijn dan hun collega 's uit Oost-Europa, Suriname, Antillen, Arubu, Curaao, Turkije en Marokko die relatief lager zijn opgeleid.

De Nederlandse vrouw verdient met 13,48 euro ook nog altijd minder dan haar manlijke collega. Uitzondering op de regel zijn vrouwen die een beroep uitoefenen dat van oorsprong bekend stond als een mannenberoep zoals jurist, advocaat en econoom.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op de gegevens die ruim 16.000 werknemers achter lieten op de website www.loonwijzer.nl. Voor de eerste keer konden de gegevens van vrouwelijk en manlijke respondenten met elkaar worden vergeleken. Het onderzoeksteam staat onder leiding van dr. Kea Tijdens.

Het loonwijzer-onderzoek is een initiatief van de FNV, Ilse en de Universiteit van Amsterdam. In mei vorig jaar ging www.vrouwenloonwijzer.nl de lucht in. In oktober volgde www.loonwijzer.nl. FNV-voorzitter De Waal en toenmalig minister Vermeend (Sociale Zaken) openden deze site door zelf hun gegevens achter te laten. De Waal doet ook nu een oproep aan iedereen die werkt om mee te werken aan dit permanente loononderzoek en de vragenlijst in te vullen.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Bianca Teeling, 0620448676


03 jun 02 10:12

Deel: ' Loonwijzer-onderzoek allochtonen verdienen minder '
Lees ook